Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Švýcarský máslový krém „Swiss Meringue“

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 9 minut

Švýcarský máslový krém „Swiss Meringue“ - postup přípravy

Jedná se o měkký, vláčný a lahodný krém, který můžete použít ke zdobení cupcaků a nejrůznějších domácích dortů, jež díky němu získají nádech luxusu a profesionální práce. Připravit jej můžete i několik dní předem, v lednici vydrží bez sebemenší újmy klidně 5 dní a není problém ho dokonce i zamrazit. Mimo lednici na dortech a zákuscích pak vydrží i v létě několik hodin, aniž by se roztekl nebo zkazil, proto se ho nemusíte bát použít na občerstvení pro venkovní party. Na přímé slunce ho ale raději nedávejte.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vyklepněte tři vajíčka, oddělte z nich bílky a žloutky si schovejte na příště. Máslo nakrájejte na kostky. Připravte si kastrůlek a misku, která na kastrůlku bude sedět, aniž by se dotýkala jeho dna. V kastrůlku přiveďte k varu půl litru vody, a když začne bublat, posaďte na kastrůlek misku, do které vlijte bílky a přidejte k nim cukr.

2. KROK

Metličkou míchejte bílky s cukrem, dokud se cukr nerozpustí a vy nezískáte hladkou konzistenci a dokud směs nezíská teplotu okolo 60 stupňů. Nemusíte měřit teplotu směsi ponorným teploměrem, stačí, aby na dotek byla směs velmi horká a cukr uvnitř úplně rozpuštěný. Mělo by to trvat okolo 3 minut.

3. KROK

Směs přelijte do nové, chladné nádoby a s pomocí ručního šlehače šlehejte bílky střední rychlostí, dokud nezískají zpátky pokojovou teplotu. Pokud byste přidali máslo do horkých bílků, rozpustilo by se a krém by nedržel tvar. Šlehání by mělo trvat okolo pěti minut, během nichž oslazené bílky získají jemnou, hladkou a pevnou konzistenci.

4. KROK

Nyní začněte přidávat po jednotlivých kostičkách máslo a pokaždé jej na nejnižší otáčky důkladně zašlehejte do krému.

5. KROK

Pokračujte, dokud nepřidáte veškeré máslo a hmota nezíská jemnou, avšak pevnou konzistenci.

6. KROK

Pokud chcete, můžete do krému přidat lžičku vanilkové nebo jiné oblíbené esence. Použít můžete i různé sirupy, ovocné zavařeniny, rozpuštěnou čokoládu, Nutellu, popřípadě smetanový sýr. Tyto přísady pak do krému zapracujte jemnými krouživými pohyby stěrkou.

7. KROK

Krém můžete také obarvit gelovými potravinářskými barvami. Pokud chcete obarvit celé množství krému, přidejte barvivo už ve fázi zašlehávání másla. Pokud chcete obarvit různé části různými odstíny, odeberte vždy stěrkou požadované množství krému stranou, pokapejte jej barvou a tu zapracujte malou stěrkou.

8. KROK

Pro vylepšení a rozjasnění barvy, případně pro získání dalších odstínů přidejte do barevné směsi trochu smetanového sýra, ten rozdíl v barvě je neuvěřitelný!

9. KROK

Videorecept krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů