Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čokoládový dort

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Čokoládový dort - postup přípravy

Milujete čokoládu? To my také, a proto vám dnes přinášíme jednoduchý recept na čokoládový dort, který je jako stvořený pro uspokojení akutní a nezvladatelné chuti na sladké. Je to dezert, který je snadný na přípravu a nenáročný na suroviny. Kromě toho je velmi chutný a poctíte s ním i nečekanou návštěvu. Svou chutí, konzistencí i neobvyklým způsobem přípravy se řadí tento dort k oblíbeným receptům, ke kterým se budete rádi vracet.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do kastrůlku vložte máslo a na mírném ohni ho rozpusťte a přiveďte k varu. K vařícímu se máslu přidejte kakaový prášek, cukr a mléko. Za nepřetržitého míchání směs provařte, odstavte z kamen a nechte vychladnout.




Do čokoládové směsi rozklepněte všechna čtyři vajíčka, přidejte jedlou sodu a elektrickým šlehačem rozšlehejte. Během mixování postupně přidávejte prosátou hladkou mouku. Pokud vám vzejde těsto příliš tekuté, přidejte ještě trochu mouky.

Výsledkem by mělo být sice lepkavé, ale husté a hladké těsto.

Připravte si formu na bábovku, vymažte ji máslem a přendejte do ní připravené těsto, jehož povrch pomocí špachtle uhlaďte do roviny.

Pečicí troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia a dort pečte zhruba 35 až 40 minut. Přesná doba pečení závisí na konkrétních vlastnostech vaší trouby. Proto před vyjmutím dortu pomocí zapíchnuté špejle vyzkoušejte, zda je těsto upečené. Pokud na špejli ulpívají mokré kousky těsta, je třeba ho ještě dopéct. Pokud je suchá a nelepivá, máte hotovo a můžete troubu vypnout.

Vyjměte dort po upečení z trouby a nechte ho zchladnout na mřížce. Pro snazší vyklopení můžete na povrch formy umístit utěrku namočenou do studené vody.

Pokud chcete, můžete povrch dortu dozdobit čokoládovou polevou, jejíž povrch můžete zasypat cukrářským zdobením nebo strouhanou bílou čokoládou. Vypadá to moc dobře.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů