Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodný dort se smetanovou náplní

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Lahodný dort se smetanovou náplní - postup přípravy

Co byste řekli na dort, který je lehký jako pírko, sladký jako med a s čokoládovou polevou tak temnou, jako je nebe za bezměsíčné noci?  Přesně takový je dort s lákavou vanilkovou náplní a lesklou čokoládovou polevou, který se rozplývá ještě o chviličku dříve, než se dotkne vašeho jazyka. Že to zní báječně? Tak počkejte, až ho ochutnáte! A potěšíme vás ještě více: příprava této nesmírné lahůdky není o nic náročnější, než kdybyste pekli bábovku!

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si připravte těsto na korpus.




Rozbijte si tři vajíčka a oddělte žloutky od bílků. Bílky šlehačem rozšlehejte do pěny a zhruba v polovině procesu přisypejte 75 gramů cukru. Šlehejte, dokud bílky nezískají konzistenci tuhého sněhu a po vytažení metliček nezůstanou na povrchu tuhé špičky.

V oddělené misce vyšlehejte žloutky s cukrem, dokud se cukr nerozpustí a nezískáte jednolitou hmotu. Pak ke žloutku přidejte kakaový prášek, jedlou sodu a hladkou mouku. Znovu důkladně zamíchejte, aby se suroviny rovnoměrně propojily. Nakonec ke žloutkovému těstu opatrně přimíchejte vyšlehaný bílkový sníh. V této fázi těsto míchejte velmi zvolna a jemně, aby se bílkový sníh nesrazil.

Dortovou formu si vytřete tukem a dno vyložte pečicím papírem. Vlijte do ní připravené těsto a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia asi na 25 minut. Zda je těsto upečené, zkontrolujte zapíchnutou špejlí.

Zatímco se těsto peče, připravte si krém.

Do kastrůlku nalijte připravené mléko, přidejte cukr, vyklepněte jedno vajíčko a přisypejte škrob. Promíchejte, kastrůlek postavte na kamna a na mírném ohni zahřívejte k varu a vařte za stálého míchání až do zhoustnutí. Když dosáhnete konzistence hustého pudinku, můžete zastavit oheň a nechejte krém trochu vychladnout.

V hlubší misce si vyšlehejte změklé máslo do hladké a vzdušné pěnové hmoty, ke které postupně přidávejte uvařený krém. Elektrickým šlehačem šlehejte tak dlouho, dokud nezískáte vzdušnou a nadýchanou jednolitou hmotu.

V tuto chvíli už byste měli mít připravený i vychladlý korpus dortu. Vyklopte si jej proto na podnos a vyklopte na jeho povrch celý krém, který na něj rovnoměrně rozprostřete tak, aby povrch dortu i boční stěny byly rovné a pevné. Takto připravený dort dejte do lednice vychladit, aby ztuhl. Nechte ho v chladu zhruba 2 až 3 hodiny.

Připravte si čokoládovou polevu.

V kastrůlku smíchejte kakaový prášek s cukrem a 5 až 6 lžic vody. Přísady promíchejte a postavte na kamna. Zahřívejte na mírném ohni tak, aby směs nezačala vřít. Bez přestání míchejte, abyste i bez varu odpařili ze směsi vodu a docílili jste krásně husté konzistence. Pak zastavte oheň, přidejte rostlinný olej a polevu dobře promíchejte. Nechte vychladnout.

Nakonec vytáhněte dort z lednice a pomažte celý jeho povrch touto lesklou polevou a podávejte se šálkem dobrého čaje nebo kávy.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů