Cuketové palačinky - postup přípravy
Nejrůznější pokrmy z cuket se stávají čím dále, tím oblíbenějšími a populárnějšími. Nejspíše je tomu tak díky jejich příjemné chuti a velké dávce vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek, které obsahuje. Cukety jsou však také velmi přizpůsobivou surovinou, ze které můžete připravit téměř cokoliv. V tomto receptu si tedy řekneme, jak na přípravu zdravé verze palačinek z cuket, které si oblíbíte ať už držíte dietu, nebo ne.
Ingredience
Celý postup přípravy je velmi jednoduchý. V prvním kroku musíte cuketu oloupat a umýt. Poté ji pomocí struhadla nastrouháte nadrobno a vložíte do misky, ve které pustí šťávu. Přidejte k ní také špetku soli a nechte zhruba 10-15 minut „odstát“. Poté do misky přidejte vejce, mléko, jedlou sodu a vše pořádně promíchejte, aby se suroviny hezky spojily.
Poté celou směs ochuťte solí, pepřem a klidně také dalším libovolným kořením, které máte rádi. Přidejte prosetou mouku a opět vše řádně promíchejte. Vzniknout by vám mělo celkem husté těsto, s drobounkými kousky cukety. Přidat také můžete nasekané čerstvé bylinky, jako pažitku, petržel nebo další, které dodají těstu výraznější chuť.
Poté si připravte pánev, na které na mírném ohni ohřejete olej. Pomocí větší naběračky pak nalijete do středu těsto a roztáhnete jej do stran. Pomalu opečete do zlatova z obou stran a takto opakujete, dokud nemáte hotové požadované množství palačinek, nebo dokud se vám nemine těsto. Nakonec nechte pouze mírně vychladnout.
Podávat můžete tyto palačinky úplně libovolně. Natřené majonézou nebo čímkoliv dalším podle chuti a plněné například zeleninou, mletým masem nebo masovými nudličkami atd. Fantazii se meze nekladou a pokaždé si tak můžete užít zcela nový pokrm. Existuje také zcela veganská verze, kdy použijete rostlinné mléko a vynecháte vejce.