Cizrna na kari se špenátem a rajčaty

i Zdroj fotografie: Helena Vítková Zvonková
ČAS PŘÍPRAVY
45 minut
ČAS VAŘENÍ
160 minut
NÁROČNOST
Snadná

Cizrna na kari se špenátem a rajčaty - postup přípravy

Cizrna je druh luštěniny, která se používá v kuchyni už bezmála 4 tisíce let. Svezte se na vlně této chutné a zdravé tradice a připravte si cizrnu ve smetanové kari omáčce se špenátem a rajčaty podle receptu od paní Heleny Vítkové Zvonkové.
1. KROK

Sušenou cizrnu přeberte, nasypte ji do hluboké mísy, zalijte ji vodou tak, aby dosahovala alespoň 5 cm nad povrch, a nechte ji minimálně přes noc namáčet. Pokud si vzpomenete, vodu v průběhu namáčení alespoň jednou vyměňte. Díky tomu bude cizrna méně nadýmat.

2. KROK

Na druhý den vodu z namáčení slijte, cizrnu vsypte nejlépe do tlakového hrnce, zalijte ji vodou a nechte ji 2 hodiny vařit. Pokud nemáte tlakový hrnec, počítejte s vařením delším, a to až dvojnásobně. Cizrna (stejně jako třeba fazole) zkrátka potřebuje dostatek času na to, aby změkla.

3. KROK

Když je cizrna uvařená, můžete pokračovat přípravou omáčky se zeleninou. Očistěte cibuli a česnek. Cibuli nasekejte nadrobno a česnek nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje nebo másla (případně kombinaci obojího) a osmahněte cibuli spolu s česnekem.

4. KROK

Když se kuchyní začne linout omamná vůně, přisypejte do pánve kari koření, kurkumu a trochu pepře. Přihoďte listový špenát a uvařenou cizrnu a vše podlijte smetanou na vaření. Dobře promíchejte, dochuťte solí a pepřem a nechte vše chvilku společně dusit.

5. KROK

Nakonec nakrájejte rajčata na tenké měsíčky, přihoďte je do pánve s cizrnou a vmíchejte zakysanou smetanu. Vše nechte krátce prohřát, dostavte ze sporáku a podávejte.

Co si myslíte o receptu?
4/5 (80%) 222 hlasů
Nahlásit chybu
147 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt