Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cuketový kečup s kari a paprikou

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 155 minut

Cuketový kečup s kari a paprikou - postup přípravy

Cuketový kečup nabízí zdravější alternativu k tradičnímu kečupu. Obsahuje méně cukru a více zeleniny. Můžete ho servírovat k hlavnímu jídlu nebo použít do omáček.

Ingredience pro:
8 sklenic
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Cibule nakrájejte nahrubo a vložte je do většího hrnce. Z cuket odkrojte okraje a zbytek zeleniny rozkrojte na poloviny. Středy cuket vydlabejte a poté je rozemelte nahrubo. 

2. KROK

Cuketu přidejte k cibuli a zasypte ji solí. Směs důkladně zamíchejte, hrnec přikryjte pokličkou a nechte ji odpočívat 3–4 hodiny. 

Poznámka: Díky tomuto postupu zelenina zkřehne a pustí šťávu.

3. KROK

Hrnec poté postavte na sporák a na mírném ohni, pod pokličkou, cuketovou směs vařte 2 hodiny. 

Poznámka: Během vaření zeleninu občas promíchejte.

4. KROK

Po této době vmíchejte do směsi cukr a vše vařte dalších 20 minut. Následně přidejte ocet, rajčatový protlak, kari, mletou sladkou papriku, černý pepř a chilli. 

Poznámka: Nechcete-li vytvořit pálivý kečup, chilli nepřidávejte.

5. KROK

Ingredience důkladně zamíchejte, směs odstavte z tepla a nechte ji volně chladnout 10 minut. Následně ji rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. 

Tip: Pokud se vám zdá kečup málo výrazný, dochuťte ho solí. 

6. KROK

Cuketový kečup nalijte do sterilizovaných sklenic, které uzavřete sterilizovanými víčky. V tomto receptu byly použity sklenice o objemu 190 g.

Poznámka: Sterilizace je nutná, aby nedošlo ke znehodnocení pokrmu bakteriemi. 

7. KROK

Sklenice vložte do hrnce se dnem vyloženým utěrkou a nalijte do něj teplou vodu tak, aby její hladina sahala po víčka. Hrnec přikryjte pokličkou a na mírném ohni sklenice vařte 10–15 minut. 

8. KROK

Sklenice poté vyjměte z hrnce, položte je na rovný povrch víčky dolů a nechte je volně vychladnout. 

Tip: Cuketový kečup servírujte jako doplněk k hlavnímu jídlu, náplň do sendvičů nebo jako dip.

9. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: Swojskie jedzonko

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů