Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pikantní nakládané švestky

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Pikantní nakládané švestky - postup přípravy

Toto není obyčejný švestkový kompot. Je to originální recept ázerbajdžánské kuchyně, která se počítá mezi ty nejchutnější a zároveň nejoriginálnější na světě. Obsahuje takové věci, jako je česnek, máta nebo bobkový list. Určitě budete nadšení.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience na 1 sklenici o objemu 1,5 litru

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Připravte si dobře zralé švestky, které rozkrojte tak, aby poloviny stále držely u sebe, a odstraňte pecky.

2. KROK

Česnek nasekejte najemno nožem nebo v elektrickém mlýnku a promíchejte ho se sušenou či čerstvou mátou. Přisypejte sušené chilli a znovu vše důkladně promíchejte.

3. KROK

Každou švestku rozevřete a prostor po pecce naplňte připravenou česnekovou směsí. Připravené švestky nechte chvíli uležet v lednici a mezitím vyčistěte a sterilizujte velké zavařovací sklenice.

4. KROK

Na dno každé sklenice vložte pár kousků kopru. Ten může být i se silnými a tuhými stonky, které obsahují spoustu vonných silic. Na lůžko z kopru vyskládejte česnekem naplněné švestky tak, aby byly co nejtěsněji vedle sebe. Tu a tam je prokládejte bobkovými listy a kuličkami černého pepře. Navrch pak položte opět trochu kopru. Tímto způsobem naplňte všechny sklenice.

5. KROK

Do naplněných sklenic vložte po dvou polévkových lžících soli, cukru a jablečného octa. Přiveďte k varu čistou vodou a nalijte ji do sklenic, aby dosahovala až po hrdlo a všechny ingredience byly úplně ponořené. Otevřené sklenice vyskládejte do hrnce s vodou, jehož dno je vyložené čistou utěrkou. Přiveďte vodu k varu a nechte ji probublávat 10 minut.

6. KROK

Vedle sklenic ve vroucí vodě můžete rovnou sterilizovat víčka. Zavařené sklenice důkladně uzavřete a víčka pevně zatáhněte. Po uzavření každou sklenici párkrát poválejte po stole, abyste zjistili případné netěsnosti víček a únik kapaliny. Hotové kompoty nechte vychladnout a uložte do sklepa či temné spíže.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů