Děrované piškotové řezy se dvěma krémy - postup přípravy
Děrované piškotové řezy jsou vláčné, mají vzdušnou texturu a křupavý povrch. Můžete je podávat na slavnostech díky elegantnímu vzhledu a těšit se z toho, že je jejich chuť každým dnem lepší.
Korpus
Žloutkový krém
Smetanový krém
Zdobení
V míse šlehejte 2 minuty vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte mléko, olej, mouku a kypřící prášek do pečiva. Těsto vlijte do zapékací mísy a pečte ho v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 30 minut.
Poznámka: Mísu vymažte trochou másla, aby se z ní dezert lépe vyndával.
Korpus nechte volně vychladnout a poté v něm udělejte pravidelné díry pomocí vykrajovátka tak, jak je ukázáno ve videu níže. Nyní si připravte žloutkový krém.
Tip: Nemáte-li vhodné vykrajovátko, díry můžete vytvořit pomocí lžičky a nože. Vykrojené kousky si nechte bokem na závěrečné zdobení.
V hrnci smíchejte mléko s vaječným žloutkem, kukuřičným škrobem, cukrem, vanilkovým cukrem a směs zahřívejte na plotně do zhoustnutí – potrvá to přibližně 5 minut. Po této době žloutkový krém odstavte z tepla a vmíchejte do něj máslo s bílou čokoládou.
Krémem naplňte díry v korpusu a rovnoměrně ho rozprostřete po celém jeho povrchu. Následně připravte smetanový krém tak, že smetanu vyšleháte a poté do ní vmícháte mascarpone. Vzniklou směsí potřete celý povrch dezertu a zarovnejte ho do hladka.
Do misky rozdrobte korpus, který vám zbyl z vykrajování, a smíchejte ho s citronovou kůrou. Suchou směsí ozdobte povrch dezertu, posypte ho moučkovým cukrem a podávejte nakrájený na kousky.
Poznámka: Citronovou kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Fatto in Casa da Alba