Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchaný italský koláč s jablky

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Nadýchaný italský koláč s jablky - postup přípravy

Honí vás mlsná? Upečte si lahodný a nadýchaný jablečný koláč podle tradičního italského receptu. Příprava je jednoduchá, rychlá a výsledný dezert vypadá velmi atraktivně.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Připravte si počet jablek podle toho, jak jsou velká. Pokud jsou střední velikosti, budete potřebovat tři kusy. Jablka oloupejte a zbavte jadřince. Nakrájejte je na měsíčky a odložte stranou na talíř. Citronovou šťávou jablka jemně polijte, aby neztmavla a byla šťavnatější a křehčí.

2. KROK

Žloutky vyklepněte do hluboké mísy a přidejte k nim 80 g cukru. Ručním mixérem vyšlehejte. Do směsi vlijte mléko, které by mělo mít pokojovou teplotu, a také 25 g rozpuštěného másla. Znovu dobře promixujte, dokud směs nebude dokonale propojená. Použijte kvalitní máslo s obsahem tuku alespoň 82 %. Poté ke směsi přisypte prosátou mouku, špetku soli, vanilkový cukr a prášek do pečiva.

3. KROK

Těsto dobře prohněťte, dokud nebude hladké. Pokud si chcete ušetřit práci, využijte kuchyňského robota. Těsto by mělo být spíše tekuté, ale zároveň by mělo držet tvar a neměly by se v něm vyskytovat žádné hrudky. Nakonec těsto nalijte do zapékací mísy nebo do hluboké formy. Rovnoměrně ho rozprostřete stěrkou.

4. KROK

Nyní vezměte nakrájená jablka a zastrkejte je do těsta. Čím více jablek použijete, tím bude výsledný koláč chutnější. Navrch nalijte zbývající rozpuštěné máslo a posypte ho cukrem, aby se na povrchu vytvořila lahodná karamelová krusta. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C na 30–35 minut. Po upečení jej nechte vychladnout a podávejte k čaji nebo ke kávě. Pokud máte raději sladší dezerty, posypte ho prosátým moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů