Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehký dezert s borůvkami, pudinkem a bílkovou pěnou

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Křehký dezert s borůvkami, pudinkem a bílkovou pěnou - postup přípravy

Jestliže rádi pečete, pak tento recept je něco, co vám nesmí chybět ve vašem cukrářském repertoáru. Nejen že je naprosto dokonalý, ale navíc je i docela snadný a nenáročný na suroviny. I když se to možná nezdá. Vypadá totiž luxusně a chutná zrovna tak.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do hluboké mísy prosejte přes jemné sítko mouku a prášek do pečiva. Přidejte cukr a vše dobře zamíchejte. Velmi studené máslo (ideálně zmražené) nastrouhejte na hrubém struhadle nebo ho nasekejte na kousky a pracujte tak rychle, aby nestačilo začít tát. Zasypejte ho moučnou směsí a nožem obě přísady sekáním spojujte dohromady. Výsledkem by mělo být drobivé těsto (jako když děláte žmolenku).

2. KROK

Základ těsta vsypte do mísy a přidejte k němu tři vaječné žloutky. Vařečkou či lžící promíchejte a pak ručně rychle uhněťte do jednolitého a velmi pevného těsta. I zde pracujte tak rychle, jak jen to jde, aby se máslo v těstě netavilo. Pokud by konzistence stále nebyla dost homogenní, přidejte do těsta jednu lžíci ledové vody. Měli byste být schopni z těsta zformovat kouli. Tu zabalte do igelitu a vložte do lednice.

3. KROK

Vyšlehejte čtyři bílky do pevné pěny a během toho postupně přidávejte cukr a pak i škrob. Vyndejte těsto z lednice, trochu ho prohněťte a vyválejte z něj obdélník o velikosti plechu. Vložte plát těsta na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho borůvkovým džemem a na něj rozetřete rovnoměrnou vrstvu bílkové pěny. Vložte plech do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 35 až 40 minut.

4. KROK

Do hrnce vložte jeden žloutek a přidejte cukr. Promíchejte metličkou a pak přidejte mouku, vanilkový cukr a škrob. Znovu promíchejte a přilijte ke směsi za stálého míchání mléko. Hotovou směs postavte na kamna a na mírném ohni za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne do konzistence pudinku. Pak odstavte z kamen a nechte vychladnout. Do jiné misky vložte změklé máslo a vyšlehejte ho do jemné pěny. Pak po lžících zašlehávejte k máslu zchladlý pudink.

5. KROK

Upečené těsto přeneste s pomocí pečicího papíru na pracovní plochu. Spolu s papírem plát rozkrojte na poloviny a stáhněte z nich papír. Jednu polovinu těsta položte na podnos bílkovou krustou navrch, navršte na ni pudinkový krém, který zakryjte druhou polovinou korpusu. Hotový dort vložte do lednice, aby ztuhl a zvláčněl. Pokud chcete, před podáváním povrch moučníku pocukrujte moučkovým cukrem a dozdobte čerstvými borůvkami. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů