Dezert z odpalovaného těsta - postup přípravy
Milujete větrníky nebo žloutkové věnečky? Potom budete nadšení i z následujícího dezertu, jehož základem je odpalované těsto. Náplň pak tvoří jemný pudink se šlehačkou. Je to vskutku mimořádná lahůdka!
Těsto
Náplň
Poleva
Začněte nejprve přípravou těsta. Do hrnce si nalijte mléko, vodu a tekutinu zahřívejte na středním plamenu. Pak v ní rozpusťte máslo a přidejte i cukr se solí. Ke konci vsypte do směsi i hladkou mouku a pravidelně těsto míchejte, než se vytvoří homogenní hmota.
Tu následně odstavte ze sporáku, nechte mírně zchladnout a posléze do ní zakomponujte mixérem vajíčka. Odpalované těsto naneste na plech s pečícím papírem, rovnoměrně rozetřete po celé ploše a dejte péct do předehřáté trouby na cca 30 minut při teplotě 180 °C.
Příprava krémové náplně a kompletace dezertu
Než se korpus upeče, věnujte se přípravě krému. V hrnci si rozmíchejte vejce spolu s krupicovým i vanilkovým cukrem, moukou, a také přilijte trochu mléka. Jeho zbylé množství přiveďte k varu v menším hrnci.
Až tekutina začne vřít, vlijte do ní vaječnou směs a míchejte do zhoustnutí. Hotový pudink odstavte, rozpusťte v něm máslo a nechte chladnout. Mezitím si ještě vyšlehejte studenou smetanu do tuhého krému a do zchladlého pudinku ji přimíchejte po částech.
Nakonec je čas na kompletaci dezertu. Upečený korpus vyjměte z trouby a po tom, co zchladne, na něj naneste krémovou náplň. Dejte na pár hodin tuhnout do lednice a na závěr přestříkejte rozpuštěnou čokoládou a karamelem.
Servírování dezertu z odpalovaného těsta
Vychlazený a ztuhlý dezert z odpalovaného těsta vyjměte z lednice, pokrájejte na menší porce a podávejte třeba s šálkem kávy anebo s čajem. Přejeme vám dobrou chuť.