Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlý pomerančový dort ze čtyř základních surovin

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Rychlý pomerančový dort ze čtyř základních surovin - postup přípravy

Během vánočních příprav není času nazbyt, ale není škoda si toto období užít plnými doušky? Připravte si třeba snadný a rychlý dort z pomerančů, které jsou pro toto období typické! Provoňte svůj domov neskonalou vůní a pochutnejte si na této jednoduché dobrotě k čaji nebo kávě. Hodí se i jako rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu! Určitě si pomerančový dort zamilujete!

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Dvě vajíčka vyklepněte do hluboké misky, zasypejte je cukrem a metlou nebo elektrickým šlehačem je vyšlehejte do jemné, nadýchané a bělavé konzistence. Vezměte jeden pomeranč, rukou ho trochu poválejte po pracovní ploše, aby lépe uvolnil šťávu, nožem vytvořte křížem malé zářezy na spodní straně a vymačkejte z něj všechnu šťávu. Tu pak přilijte do mísy s našlehaným vajíčkem. Přidejte také čtvrt hrnku rostlinného oleje a metličkou pokračujte ve šlehání.

2. KROK

Z vyždímaného pomeranče ostrouhejte na jemném struhadle kůru (dejte pozor, abyste nestrouhli do bílé části, která je velmi hořká) a přisypte ji do těsta. Nakonec vše zaprašte přes jemné sítko hladkou moukou, kterou průběžně zapracovávejte do vaječné směsi. Nakonec přimíchejte také prášek do pečiva a znovu důkladně promíchejte. Výsledkem by mělo být vláčné a polotekuté, homogenní těsto.

3. KROK

Druhý pomeranč i s kůrou nakrájejte na plátky o síle kolem půl centimetru. Připravte si kulatou dortovou formu s odnímatelnými bočnicemi a kus pergamenového papíru. Jedním kusem pokryjte dno a druhým papírem zakryjte stěny mísy. Poté pečicí papír potřete vrstvou másla a posypejte cukrem. Na dno formy vyskládejte kolečka pomerančů tak, aby co nejlépe vyplnila celou plochu dna. Na pomeranče pak nalijte hotové těsto, které stěrkou rozprostřete do souvislé vrstvy.

4. KROK

Vložte koláč do trouby vyhřáté na teplotu 180 °C a pečte ho okolo 40 minut. Zapíchnutou špejlí zkontrolujte, zda je dobře propečený (pokud je po vytažení z těsta suchá, je dopečeno, jestliže na ní ulpívají kousky těsta, je třeba ještě dort v troubě chvilku nechat) a vyndejte ho z trouby. Nechte koláč zchladnout, odstraňte z něj dortovou formu, pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů