Dokonalý domácí medový dort se smetanovým krémem - postup přípravy
Krok za krokem vám prozradíme, jak snadno a rychle vyrobit svůj opravdový a lahodný domácí medovník. Pokud jste hledali ten opravdový recept, který funguje a výsledek je takový, jaký od něho očekáváte, pak můžete slavit, protože jste právě našli. Užijte si pečení a potěšte se dokonalou chutí medového těsta s krémem.
Těsto
Krém
Cukr, máslo a med vložte do kastrůlku, položte na kamna a na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte, dokud se všechny ingredience nerozpustí a nespojí se do zcela homogenní směsi. Pokračujte ve vaření a míchání a přidejte do směsi také jednu čajovou lžičku jedlé sody nebo kypřicího prášku do pečiva. Za častého průběžného míchání přiveďte směs k varu. Poté odstavte hrnec z kamen a směs z něho přelijte do hluboké misky. Pak počkejte 10 minut, než trochu vychladne.
Do zchladlého medového základu vyklepněte dvě vajíčka, přidávejte je ale jedno po druhém, přičemž každé z nich samostatně důkladně zapracujte do hmoty, než přidáte další. Nakonec přes jemné sítko prosejte do mísy také hladkou mouku a důkladně zamíchejte, abyste vytvořili hladké a husté těsto. Připravte si dva plechy na pečení, vyložte je pergamenovým papírem a rozdělte na ně připravené těsto, které rovnoměrně rozetřete po povrchu plechů. Každý z nich pak upečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 10 až 15 minut.
Hotové korpusy nechte zchladnout a překrojte je oba na polovinu. Tím získáte čtyři tenké pláty těsta. Ořízněte ještě okraje plátů po obvodu tak, aby byly dokonale rovné. Odkrojené těsto nechte stranou na posypání hotového dortu.
Nyní připravte krém. Do malého hrnce vlijte mléko, přidejte k němu cukr a škrob a na mírném ohni na sporáku přiveďte k varu. V tu chvíli pak přidejte máslo a dobře promíchejte. Hotový krém odstavte z kamen a nechte mírně zchladnout.
Dort sestavte tak, že budete střídat vždy plát těsta a vrstvu krému, kterou pokaždé rovnoměrně rozetřete po celém povrchu korpusu. Poslední vrstvu by měl tvořit krém. Zbylým krémem pak potřete dort i po celém jeho obvodu. Nakonec vezměte odřezky těsta, rozdrťte je v mixéru na jemný prach a posypejte jím povrch i boky dortu. Dobrotu pak vložte do lednice alespoň na 2 hodiny ztuhnout a podávejte.