Domácí čedar - postup přípravy
Pokud máte rádi zapékané pokrmy nebo třeba těstoviny s omáčkami, sýr bude nejspíš jednou z nejčastějších surovin na vašem nákupním seznamu. Pokud byste rádi ušetřili trochu peněz, připravte si domácí čedar z litru mléka a pár dalších levných přísad, z nichž jednou je sice kousek koupeného sýra, získáte ho z něj ale mnohem víc.
Ingredience
Mléko nalijte do hrnce, přidejte k němu sůl a máslo a na mírném až středním ohni zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Mezitím nastrouhejte najemno sýr. Do mléka s rozpuštěným máslem vsypte kukuřičný škrob a pokračujte ve vaření a míchání, dokud se nespojí s mlékem do homogenní směsi. Poté přidejte nastrouhaný sýr a dál míchejte, dokud nezískáte hustou a hladkou sýrovou směs bez hrudek.
Připravte si čistou vysokou krabici od mléka, které odřízněte vrchní část a nalijte do ní uvařenou směs. Naplněnou krabičkou několikrát klepněte o pracovní plochu, abyste z hmoty vyhnali vzduchové bubliny, a vložte ji na 4 až 6 hodin do lednice vychladit a ztuhnout.
Po uplynutí doby chlazení vyklopte sýr z krabice od mléka, nakrájejte a podávejte tak, jak jste zvyklí.