Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduchá domácí majonéza bez vajec

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut

Jednoduchá domácí majonéza bez vajec - postup přípravy

Když je něco domácí, je to nejenom levnější než kupované, ale je to také kvalitnější. A už dávno neplatí, že domácí = pracné. Tato majonéza vás o tom přesvědčí. Připravit ji lze zcela bez použití vajec, jen ze 4 ingrediencí.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Všechny ingredience nechte minimálně hodinu při pokojové teplotě. Je důležité, aby nedošlo k teplotnímu šoku a míchaly se složky o stejní teplotě. Jako první nalijte do mixéru olej a k němu mléko. To lze použít klasické kravské, v tomto případě ideálně plnotučné. Náš recept na majonézu bez vajec však vyhoví také veganům. V takovém případě lze místo kravského mléka použít například to sójové, nebo jinou rostlinnou variantu.

2. KROK

Mixér zapněte a na plný výkon mixujte po dobu zhruba jedné minutu. Mělo by dojít k lehkému propojení ingrediencí. To je také chvíle, kdy se přidají další ingredience. V našem případě hořčice, citronová šťáva a trocha soli. Každý může preferovat jiné chutě majonézy a v tomto případě se meze rozhodně nekladou. Důležité je pouze přidat složky v této fázi, dokud je možné je ještě dostatečně vmíchat do základu.

3. KROK

Mixér znovu zapněte, tentokrát už na o něco menší výkon a mixujte majonézu do doby, dokud nebudete spokojeni s její konzistencí. Následně mixér vypněte, majonézu ochutnejte, zda je vše v pořádku a můžete připravit na uložení. Ideální je použít uzavíratelné sklenice, které důkladně vymyjte.

4. KROK

Lžící přendejte hotovou majonézu do sklenic, ty důkladně uzavřete a vložte do lednice, kde by teplota neměla přesahovat 4 °C. Takto lze majonézu mít připravenou po dobu zhruba jednoho týdne. Z domácí majonézy lze také snadno připravit i tatarskou omáčku. Stačí jenom nastrouhat kyselou okurku, cibuli, přidat trochu hořčice, utřeného česneku a vše důkladně promíchat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů