Domácí celozrnné houstičky - postup přípravy
Celozrnné pečivo je zdravé a může být i chutné. Pokud si upečete houstičky podle receptu, který nám poskytla paní Romana Staňová, budete ho mít zaručeně i čerstvé.
Na houstičky
Nejprve si připravte omládek. V míse smíchejte hladkou mouku se 140 mililitry vody, lžičkou sladěnky a droždím. Pečlivě promíchejte a nechte asi hodinu stát, aby začal proces co nejlépe pracovat.
Poté do mísy s omládkem přidejte všechny zbývající suroviny, tedy špaldovou celozrnnou mouku, žitnou celozrnnou mouku a pšeničnou celozrnnou mouku, sádlo, sůl a zbytek vody. Těsto zpracujte rukama nebo v robotu tak, aby bylo hladké a nelepilo se. Přikryjte mísu utěrkou a nechte asi hodinu na teplejším místě kynout.
Těsto poté vyklopte na mírně pomoučněný vál. Rozdělte ho na díly podle toho, jak chcete mít houstičky veliké. Z každého dílu poté rukama uválejte hada. Následně upleťte houstičky podle postupu, který je zobrazen na fotografiích u tohoto receptu. Houstičky dejte na plech vyložený pečicím papírem.
Na plechu je nechte asi 20 minut kynout kynout. Poté je postříkejte z rozprašovače vodou a posypejte vámi zvoleným sypáním, případně hrubou solí, výběr je na vás. Troubu rozehřejte na 220 až 230 °C a pečte housky asi 15 minut. Celková doba pečení záleží na vaší troubě, houstičky proto hlídejte, aby byly krásně zlatavé.