Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smažené chlebové placky bez droždí a kynutí

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Smažené chlebové placky bez droždí a kynutí - postup přípravy

Skvělá příloha k pokrmům z mletého masa a nejrůznějším omáčkám a jiným pochutinám jsou smažené chlebové placky z jednoduchého těsta, na které nepotřebujete nic víc, než to, co už dávno máte doma ve spíži. Pokud vám zrovna došel chleba a vy hledáte, čím ho nahradit, pak jsou tyto placky jasnou volbou.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

V rychlovarné konvici či na kamnech přiveďte k varu vodu a nalijte ji do hluboké mísy (dejte pozor, abyste použili keramiku nebo varné sklo, aby miska nepraskla). Ve vodě nechte rozpustit jednu čajovou lžičku krystalového cukru a jednu čajovou lžičku soli. Míchejte tak dlouho, dokud se všechny krystalky nerozpustí. Nakonec do složení přisypejte v několika fázích hladkou či polohrubou mouku, kterou vařečkou do vody důkladně zapracujte, abyste vytvořili hutné těsto. Pak pokračujte v hnětení ručně do té doby, dokud nezískáte hladké, pevné a nelepivé těsto.

2. KROK

Pracovní plochu posypejte trochou hladké mouky, vyklopte na ni těsto, lehce ho propracujte a vytvořte z něho krátký a silný váleček. Ten rozdělte na osm přibližně stejně velkých kousků a z každého z nich zformujte malou kouličku. Desku znovu posypejte trochou mouky a každou kuličku rozválejte na kulatou a velmi tenkou placku. Stejným způsobem zpracujte i ostatní části těsta.

3. KROK

Na kamnech rozehřejte velkou pánev s vysokou vrstvou rostlinného oleje. Když je olej horký, položte na jeho hladinu opatrně jednu těstovou placku. S pomocí naběračky těstem chvilku točte a pak jej začněte přelévat z vrchní strany olejem. Po chvilce placku otočte na druhou stranu, znovu ji polijte olejem a v tu chvíli se placka začne nadouvat. To je znamení, že ji můžete sejmout z pánve a přidat další kousek těsta. Během smažení nezapomínejte povrch placky přelévat olejem.

4. KROK

Hotové placky vyjměte z pánve, nechte lehce okapat, nechte je také vychladnout a podávejte s velikou chutí a třeba spolu s teriyaki omáčkou a drcenými arašídy. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů