Domácí čerstvý sýr ze 3 ingrediencí

Další 0 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
10 minut
ČAS VAŘENÍ
10 minut
NÁROČNOST
Snadná

Domácí čerstvý sýr ze 3 ingrediencí - postup přípravy

Čerstvý sýr má v kuchyni mnohostranné využití – od pomazánek přes saláty až po zapékané pokrmy. V obchodech je ale docela drahý, přitom není vůbec složité připravit si jej doma z pouhých tří surovin.
1. KROK

Smetanový sýr můžete připravit jak z čerstvého mléka z farmy, tak i z obyčejného krabicového mléka z obchodu. Důležité však je použít mléko s vysokým obsahem tuku. Z čerstvého mléka přímo od krav však získáte větší množství sýra na litr.

2. KROK

Mléko nalijte do hrnce a na sporáku jej přiveďte k varu. Pokud používáte čerstvě nadojené mléko, nechte ho pár minut provařit. U pasterizovaného to již není nutné. Po dosažení bodu varu přidejte do mléka čtyři polévkové lžíce citrónové šťávy a za občasného míchání pokračujte ve vaření, dokud se tekutina v hrnci nezačne srážet a oddělovat pevnou složku od tekuté.

3. KROK

Ve chvíli, kdy se mléko kompletně srazí, jej slijte přes sítko a pevnou hmotu vložte do mixéru. Přisypejte asi 1 čajovou lžičku soli, přilijte trochu syrovátky (případně další kapku mléka, smetany, anebo třeba olivového oleje) a vše rozmixujte dohladka.

4. KROK

Pokud chcete, můžete výsledný sýr libovolně ochutit různými druhy koření či sušených bylinek. Hotový sýr slijte do uzavíratelné nádoby a podávejte, anebo jej uskladněte v lednici.

Výtěžnost se liší v závislosti na použitém mléce. Ze 2 litrů čerstvého mléka od farmáře získáte něco kolem 270 gramů sýra. U mléka z obchodu to bude o něco méně.

5. KROK

Videopostup krok za krokem


Galerie

Další 0 fotografie
Co si myslíte o receptu?
5/5 (81%) 1959 hlasů
Nahlásit chybu
84 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt