Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí čerstvý sýr ze 3 ingrediencí

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Domácí čerstvý sýr ze 3 ingrediencí - postup přípravy

Čerstvý sýr má v kuchyni mnohostranné využití – od pomazánek přes saláty až po zapékané pokrmy. V obchodech je ale docela drahý, přitom není vůbec složité připravit si jej doma z pouhých tří surovin.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Smetanový sýr můžete připravit jak z čerstvého mléka z farmy, tak i z obyčejného krabicového mléka z obchodu. Důležité však je použít mléko s vysokým obsahem tuku. Z čerstvého mléka přímo od krav však získáte větší množství sýra na litr.

2. KROK

Mléko nalijte do hrnce a na sporáku jej přiveďte k varu. Pokud používáte čerstvě nadojené mléko, nechte ho pár minut provařit. U pasterizovaného to již není nutné. Po dosažení bodu varu přidejte do mléka čtyři polévkové lžíce citrónové šťávy a za občasného míchání pokračujte ve vaření, dokud se tekutina v hrnci nezačne srážet a oddělovat pevnou složku od tekuté.

3. KROK

Ve chvíli, kdy se mléko kompletně srazí, jej slijte přes sítko a pevnou hmotu vložte do mixéru. Přisypejte asi 1 čajovou lžičku soli, přilijte trochu syrovátky (případně další kapku mléka, smetany, anebo třeba olivového oleje) a vše rozmixujte dohladka.

4. KROK

Pokud chcete, můžete výsledný sýr libovolně ochutit různými druhy koření či sušených bylinek. Hotový sýr slijte do uzavíratelné nádoby a podávejte, anebo jej uskladněte v lednici.

Výtěžnost se liší v závislosti na použitém mléce. Ze 2 litrů čerstvého mléka od farmáře získáte něco kolem 270 gramů sýra. U mléka z obchodu to bude o něco méně.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů