Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Mozartovy buchty

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Mozartovy buchty - postup přípravy

Rakouští cukráři vždy platili za světovou špičku. A dezert s názvem Salzburger Nockerln původem ze Salzburgu je jedním z pádných důvodů, proč tomu tak je. Příběh zvláštního dezertu, který připomíná zasněžené alpské kopce však není tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. O autorství receptu se totiž přou hned tři národy, Amerika, Itálie a zmíněné Rakousko. Podle všeho ale byl tento dezert známý už v době před objevením Ameriky, takže ta ze hry vypadává. Rozhodnout však mezi zbylými dvěma hráči prakticky nelze. A není to ani nutné. Dezert je totiž nebesky chutný, ať už ho stvořil kdokoliv. A my vám přinášíme recept, jak si Salzburské noky či americké Floating Islands připravit doma.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Malinová šlehačka

Dále

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Žloutky oddělte od bílků a dva žloutky odložte stranou, potřebovat budete jen tři. Bílky z pěti vajíček vyšlehejte se špetkou soli do středně pevné pěny, pak přidejte cukr a vyšlehejte do pevné konzistence.




V jiné misce smíchejte žloutky s citronovou kůrou a vanilkovou esencí, dobře promíchejte a vmíchejte je do vyšlehaných bílků. Ke hmotě přidejte hladkou mouku, škrob a prášek do pečiva a špachtlí jemně, avšak důkladně promíchejte.

Formu na pečení vymastěte kouskem másla a na dno vložte polovinu hmoty ve třech rovnoběžných pruzích. Na hmotu rozprostřete maliny a z druhé poloviny bílkového těsta vytvořte na každém pruhu kopec. Celkem vedle sebe tedy budou tři kopce, které upomínají na tři hory, které se tyčí v okolí Salzburgu.

Dezert vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte po dobu 20 minut. Vrcholy by měly zezlátnout, ale ne úplně zhnědnout. Pokud by zčervenaly příliš brzy, snižte teplotu pečení. Hlavní je neotevírat troubu až do konce pečení, jinak by se vrcholky mohly srazit a spadnout.

Zatímco se dezert peče, připravte malinovou omáčku. V misce vidličkou rozmačkejte maliny na kaši, přidejte ušlehanou šlehačku s cukrem a zamíchejte. Hotový dezert podávejte ještě horký s malinovou smetanou.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů