Domácí chlebíčková veka - postup přípravy
Během vánočních svátků či na Silvestra není nutné veku na chlebíčky kupovat, ale je mnohem lepší si ji upéct doma. Recept na ni nám poskytla paní Romana Staňová.
Ingredience
Nejdříve udělejte omládek. Smíchejte 140 mililitrů vody se sladěnkou, rozdrobte droždí a přidejte 140 gramů mouky. Promíchejte, přikryjte a nechte hodinu kynout.
Přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké nelepivé těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny a z každé vytvarujte veku. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte hodinu kynout.
Rozehřejte troubu na 210 °C a pečte veky asi 22 minut. Záleží na barvě a na tom, jak peče vaše trouba. Po vytažení z trouby je nechte vychladnout na mřížce.