Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Twistery z listového těsta a šunky

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Twistery z listového těsta a šunky - postup přípravy

S blížícími se svátečními dny a Silvestrem se naskýtá otázka, jaké chuťovky své rodině a přátelům nabídnout, pakliže zavítají na návštěvu. Na internetu je samozřejmě takových tipů požehnaně. My vám však přinášíme jeden opravdu jednoduchý, který budete mít raz dva hotový. O to déle se můžete věnovat sami sobě.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C. Pak si rozbalte kupované listové těsto a vyválejte ho na tenčí plát, pokud je v celku.




Nyní ho pomažte rozšlehaným vajíčkem a nasypte na něj oregano a mletou papriku. Snažte se nevynechat ani jedno místečko.

Poté si k ruce vezměte rádlo na pizzu a vykrojte jím asi centimetr široké proužky, které budou dlouhé cca 15 cm.

Nakonec ještě každý kousek obalte v proužku šunky a pokládejte na plech vystlaný pečicím papírem.

Spirálky z listového těsta pečte v další fázi zhruba čtvrt hodiny. Podávejte vychladlé například s česnekovým dipem, nebo kečupem. Skvělé jsou ale i samotné. Upravit si chuťovky můžete ve výsledku dle svého uvážení. Je možné je například posypat i strouhaným sýrem a bazalkou. Tyto křupavé pochoutky si zamilují všichni strávníci. Přejeme dobrou chuť.

Tip na závěr: Připravte si své vlastní listové těsto



Pokud si nechcete listové těsto kupovat, můžete vcelku jednoduše připravit své vlastní. Jak na to? Potřebovat budete tyto ingredience:

  • – hladká mouka: 250 g
  • – studené máslo: 250 g
  • – sůl: půl lžičky
  • – studená voda: 10 lžic



Do velké mísy si prosejte mouku a osolte ji. Pak uprostřed udělejte důlek a do něj vložte nahrubo nastrouhané studené máslo. Dále po troškách přilévejte do směsi studenou vodu a rukou prohněťte. Až získáte homogenní hladké těsto, uložte ho zabalené ve fólii do lednice na cca 15 minut. Po uplynutí doby hmotu vyjměte a na vále ji vyválejte na plát. Posléze ji asi 5x přeložte a opět válejte. Tak získáte perfektní listové těsto, které můžete používat stejně, jako jste zvyklí u toho kupovaného.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů