Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

7 tipů, jak správně uvařit brambory + bonusový recept

7 tipů, jak správně uvařit brambory + bonusový recept - postup přípravy

Mnozí si myslí, že uvařit brambory přece není žádné umění, protože je to ta nejjednodušší činnost, kterou můžete v kuchyni provést. Ve skutečnosti se špatným způsobem vaření připravujete nejen o spoustu chuti, ale i o cenné látky, které brambory obsahují.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Jak uvařit brambory

No vážně, neděláme si z vás legraci. Klasický postup je oloupat brambory, zalít je osolenou vodou a vařit asi 20 minut. Je to sice nejsnazší, nicméně zdaleka ne nejlepší. Předně je potřeba brát ohledy na rozdíl mezi starými a novými bramborami a dopřát jim podle toho náležitou péči.

2. KROK

7 tipů na vaření brambor

1. Chcete-li připravit pečené či smažené brambory, po oloupání či nakrájení je vložte na 20 minut do mísy se studenou vodou. Ta z nich odplaví všechen přebytečný škrob a brambory pak budou mnohem křupavější.

2. Brambory vhazujte do vroucí vody. Pokud je zalijete studenou vodou, kterou zároveň i s nimi ohříváte, ztratí se z nich zbytečně velké množství zdraví prospěšných látek a vitaminů.

3. Sůl přidávejte k bramborám až na konci vaření. Pokud to uděláte už na začátku, zůstanou poněkud tuhé a s nejemnou strukturou. Kvůli soli se navíc prodlouží doba vaření. A kolik jí použít? Počítejte 1 čajovou lžičku na 1 kg brambor a 1 litr vody.

4. Když vaříte brambory ve vodě, dbejte na to, abyste jí nepřidali příliš mnoho. Bohatě stačí, když hladina brambory tak akorát zakrývá. Více jí není potřeba.

5. Po dovaření brambory slijte, ale nepodávejte je ihned. Dopřejte jim čas. Položte je v hrnci zpátky na sporák. Pokud máte elektrickou plotýnku, může být vypnutá a stačí její zbytkový žár. Vyčkejte, dokud se z brambor neodpaří zbytková voda, a až poté pokračujte v přípravě pokrmu.

6. Nové brambory vařte na středním žáru maximálně 15 minut. Jestliže bude teplota příliš vysoká, brambory zvenčí prasknou, zatímco uvnitř zůstanou syrové.

7. Staré brambory naopak navzdory zvyklostem před vařením neloupejte, ale nechte je uvařit i se slupkou. Právě bezprostředně pod ní se nachází největší množství cenných látek, které byste jinak bez užitku odřízli.

3. KROK

Bonusový recept na dokonalé vařené brambory

Při vaření brambor nahraďte 250 ml vody mlékem. Kromě toho přidejte také malou cibuli a kousek másla. V této směsi pak uvařte brambory tak, jak jste zvyklí. Uvidíte, že budou mít mnohem jemnější a intenzivnější chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů