Domácí holandský řízek s goudou - postup přípravy
Holandský řízek, tedy mletý řízek s příměsí holandského sýra gouda, má mnoho příznivců a také spoustu různých domácích podob a variací. Vyzkoušejte tu nejoblíbenější od paní Jany Šulcové, která vám určitě zachutná stejně tak, jako jí.
Ingredience
Mleté maso smíchejte se solí a pepřem, dle potřeby dochuťte vegetou, přidejte dvě vejce, prolisujte tři stroužky česneku, přilijte trochu smetany a přisypejte jemně nastrouhaný sýr gouda. Všechny ingredience promíchejte a prohněťte do homogenní konzistence. Výslednou hmotu nechte asi 20 minut odpočinout.
Z masové hmoty odebírejte kousky o velikosti dlaně, zformujte z nich nejprve kouli a tu pak rozplácněte na šišatou placičku. Každou z nich obalte nejprve v hladké mouce, poté v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Vložte ji do pánve s rozpáleným olejem či vepřovým sádlem opéct po obou stranách dozlatova.
Dosmažené holandské řízky nechte okapat od přebytečného tuku na talíři vyloženém papírovými utěrkami, nechte je pár minut odpočinout a podávejte spolu s bramborovou kaší či vařeným bramborem a čerstvou zeleninovou oblohou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.