Domácí houstičky lepší než z pekárny - postup přípravy
Co může být lepšího než čerstvé pečivo, obzvláště když si jej můžete doma upéct sami z několika běžných surovin. Domácí houstičky jsou navíc tak dobré, že příště zaděláte rovnou dvojnásobnou dávku.
Ingredience
Ve větší míse promíchejte mouku a sušené droždí. Dvě vejce vyšlehejte s cukrem, solí, olejem, máslem a mlékem. Ke šlehání můžete použít například stolní mixér.
Vaječnou směs postupně vlívejte do směsi mouky s droždím a pomocí metličky začněte vypracovávat hladké těsto.
Nejprve míchejte metličkou, poté ho začněte zpracovávat rukama. Vypracujte hladké nelepivé těsto.
Těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a pokračujte ve zpracovávání. Postupně ho vytahujte do stran, až bude hladké a pružné.
Těsto vraťte do mísy a nechte přikryté kynout asi po dobu 40 minut. Během kynutí by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Nakynuté těsto znovu propracujte rukama. Vytvarujte placku, kterou postupně rozkrájejte na 16 stejných dílů.
Z každého dílu postupně vypracujte bochánek. Jednotlivé bochánky skládejte vedle sebe do vymazané dortové formy. Přikryjte utěrkou a nechte opět kynout asi 30 minut.
Nakynuté bochánky potřete vejcem rozšlehaným s mlékem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi po dobu 35 minut.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Delícias da Cíntia