Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kávový dort s krémem z mascarpone a čokoládovou polevou

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Kávový dort s krémem z mascarpone a čokoládovou polevou - postup přípravy

Lahodný vrstvený dezert s kávovým korpusem i smetanovým krémem z mascarpone se pyšní vláčnou strukturou, jemnou čokoládovou polevou a chutná, jako byste odkrajovali obláčky z nebe. Od téhle dobroty vás dělí jen necelé dvě hodinky přípravy, včetně pečení, a pár jednoduchých surovin. Ani postup není nijak složitý, provedeme vás jím krok za krokem.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Sirup

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do hrnce nalijte mléko, přidejte cukr a kávu a na mírném ohni zahřejte tak, aby se směs nezačala vařit. Když je mléko horké, odstavte z kamen a přidejte k němu změklé a na kostičky pokrájené máslo a pak čtyři lžíce medu. Důkladně rozmíchejte, aby se všechny přísady rozpustily.




V hluboké misce smíchejte prosátou hladkou mouku s kakaem a jedlou sodou. Do jiné misky vyklepněte vajíčka, přidejte k nim špetku soli a vyšlehejte do hladké pěny, kterou pak spolu s oslazeným mlékem vlijte do směsi mouky a kakaa a dobře promíchejte.

Do plechu o rozměrech 20 x 25 cm vlijte asi čtvrtinu těsta a vložte ho do trouby vyhřáté na 180 °C péct asi 15 minut.

(Korpus můžete péct i v celku a po dopečení jej rozdělíte na 4 pláty, ale pokud těsto rozdělíte už před pečením a každý plát upečete zvlášť, bude to sice pracnější, ale ušetří vám to nervy i případný pokažený dort při neúspěšném podélném krájení).

Zatímco se těsto peče, vyšlehejte šlehačku spolu s mascarpone, vanilkovými semínky a případně s cukrem.

Když jsou pláty těsta dopečené, začněte skládat dort. Na tác položte první korpus a zalijte ho kávou. Na těsto navršte třetinu smetanového krému a zaklopte druhým korpusem. Opět polijte kávou, zakryjte šlehačkou a pokračujte, až vám dojdou patra. Poslední vrstvu tvoří korpus, který opět polijte kávou a směsí rozpuštěné čokolády a mléka.

Hotový koláč vložte do lednice alespoň na 3 až 4 hodiny ztuhnout. Pak naporcujte a s chutí podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů