Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Husarské koblihy, andělské oči – zkrátka sušenky s džemem

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 100 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Husarské koblihy, andělské oči – zkrátka sušenky s džemem - postup přípravy

Adventní čas si vyžaduje své neodmyslitelné přípravy. A pečení cukroví k nim neodmyslitelně patří. Pokud byste rádi obohatili svůj vánoční cukrářský repertoár, pak vyzkoušejte náš dnešní recept na velmi snadné, zato však chutné a na pohled efektní sušenky s džemem, které mají hned několik poetických názvů, jako například andělské oči nebo také husarské koblihy. Jisté je, že jsou prostě geniální a chutné a na výrobu navíc velmi jednoduché.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do mísy nasypejte hladkou mouku, přidejte mleté mandle nebo jiné ořechy, špetku soli, prášek do pečiva a vše důkladně promíchejte.




Změklé máslo vyšlehejte spolu s krystalovým a vanilkovým cukrem do krémové konzistence. Do té pak vyklepněte dvě vajíčka a dále míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí.

Mimochodem, máslo i vajíčka by měly mít stejnou teplotu, proto je zapotřebí je před započetím výroby v dostatečném předstihu vyndat z lednice a nechat zteplat na pokojovou teplotu. Bez toho by se totiž nemusely dobře spojit a konzistence by nebyla tak jemná.

Do máslové hmoty s vajíčky pak zapracujte směs mouky a ořechů a vypracujte jednolité těsto. To zabalte do potravinářské fólie a vložte ho do lednice asi na jednu hodinu odpočinout.

Poté hmotu vyjměte ven, odebírejte z ní menší kousky a tvarujte je do kuliček zhruba o velikosti vlašského ořechu. Ty pak vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Rukojetí vařečky nebo prostě prstem do každé kuličky vytvořte uprostřed důlek, který následně naplňte marmeládou. Nejsnáze to půjde pomocí zdobicího sáčku nebo prostě igelitového pytlíku s odstřihnutým růžkem.

Pak sušenky vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte je po dobu kolem 15 až 20 minut. Po dopečení sušenky nechte zchladnout, poprašte je moučkovým cukrem a podávejte. Možná bude ještě zapotřebí do sušenek doplnit trochu marmelády, která se během pečení vysuší a poněkud se smrskne. Budou pak vypadat na pohled lépe.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů