Domácí jablečný kompot - postup přípravy
Jablkový kompot je lahodný jako zákusek po dobrém obědě, hodí se ale i jako součást různých dezertů nebo třeba mrkvového salátu. Zkuste si jej připravit podle receptu od paní Ivy Ptáčkové.
Ingredience
Jablka podle chuti oloupejte, anebo je nechte ve slupce. Nakrájejte je na čtvrtinky či osminky, podle toho, jak jsou velká, a vykrájejte jadřince.
Jablka vložte do hrnce, přidejte pár hřebíčků a kousek skořice, přisypejte cukr, kapku citrónové šťávy a zalijte vodou.
Pod pokličkou jablka přiveďte k varu a vařte je asi 5, maximálně 10 minut, aby se dužnina úplně nerozpadla. Poté odstavte z ohně, nechte vychladnout a buďto ihned podávejte (v zimě), anebo je nejprve nechte vychladit v lednici (nejlepší pro letní osvěžení).