Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí jidáše

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Domácí jidáše - postup přípravy

Jedná se o medové velikonoční pečivo zvané podle apoštola, který zradil Ježíše a umožnil jeho zatčení a následné ukřižování. Tradičně se připravuje na Zelený čtvrtek a má symbolizovat hojnost a plodnost. Upečte si ho třeba podle receptu od paní Anety Mühlhandlové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Čerstvé droždí smíchejte s trochou cukru do konzistence kašičky, zalijte ji trochou vlažné smetany a nechte 10 až 15 minut stát, dokud se na hladině nevytvoří pěna.

2. KROK

Hladkou mouku prosejte do mísy, přidejte k ní sůl, změklé máslo, dvě vejce, med nebo cukr, citrónovou kůru, muškátový oříšek a přilijte kvásek a zbylou smetanu. Vypracujte hladké a pružné těsto, které nechte na teplém místě asi 1,5 hodiny kynout. Práci vám může urychlit domácí pekárna na chleba, která celý tento proces udělá za vás.

3. KROK

Vykynuté těsto jemně propracujte a rozdělte ho na 10 nebo 20 ks podle toho, jak velké pečivo chcete mít. Z každého kousku vyválejte pramen a stočte ho do dvojité spirály. Vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem smíchaným s trochou vody, zakryjte potravinářskou fólií a nechte je ještě 30 minut nakynout.

4. KROK

Plech s jidáši vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte je dozlatova asi 15 až 20 minut. Po upečení je vyskládejte na mřížku a nechte je úplně vychladnout.

5. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky najdete na její osobní facebookové stránce Pečeme s Anet

6. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů