Domácí kaiserky - postup přípravy
Kaiserky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů pečiva a často v prodejnosti překonávají i klasické rohlíky a housky. Pokud učarovaly i vám, ale rádi byste si je vyzkoušeli upéct sami doma, pak pro vás máme recept od paní Dagmar Kazdové, která si je peče doma už dlouhá léta. Pro uskladnění je vychladlé vložte do igelitového sáčku, kde vám bez problémů vydrží i tři dny či déle.
Ingredience
Připravte si hrnek o objemu 250 ml. Do mísy prosejte 3 hrnky hladké mouky, přidejte sůl a obojí promíchejte. Doprostřed hromádky udělejte důlek, vyklepněte do něj vajíčko a přilijte olej. Ohřejte mléko, aby bylo vlažné až mírně teplé, rozdrobte do něj droždí a přisypejte cukr. Promíchejte a v teple nechte vzejít kvásek, což bude trvat asi 10 minut. Pak jej přilijte do mísy k moučné směsi a robotem či ručně zadělejte pružné a nelepivé těsto.
Zakryjte ho utěrkou a nechte ho v teple vykynout, aby zdvojnásobilo svůj objem. To potrvá cca hodinu. Lžící pak z těsta odebírejte kousky, z nichž smotejte kaiserky či housky, anebo jen vytvarujte bochánky a na ozdobné dělení použijte speciální tvořítko z obchodu (to ale udělejte až po druhém kynutí). Vyrovnejte je na plech vystlaný pečicím papírem tak, aby měly mezi sebou pár centimetrů rozestupy, a nechte je dalších 20 minut kynout.
Vykynuté kaiserky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte solí a kmínem, nebo mákem či sezamovým semínkem a vložte do trouby předehřáté na teplotu 200 °C a pečte je asi 15 minut dozlatova. Z uvedeného množství surovin získáte 12 kaiserek o velikosti těch kupovaných v obchodě.