Domácí kandované jahody na zimu - postup přípravy
Jedním ze způsobů, jak uchovat čerstvé jahody na později, je udělat z nich kandované. Díky tomu vydrží dlouhou dobu bez zkažení minimálně do zimy, pokud je ovšem dříve nesníte.
Ingredience
Zralé a čerstvé ovoce bez kazů (lepší je trochu tvrdší) omyjte a zbavte stopek. Ve větším hrnci svařte cukr, vodu a kyselinu citronovou, a až se vše rozpustí a směs bude vřít, nasypejte do ní ovoce. Vše povařte 3 minuty a nechte zcela vychladnout.
Poté slijte sirup, v jiném hrnci ho přiveďte k varu, nalijte na jahody a zapněte plamen. Počkejte, až se začne ovoce vařit, zase vypněte a nechte zcela vychladnout.
Opět sirup slijte do jiného hrnce a vařte ho tak dlouho, aby měl při vychladnutí strukturu džemu. Opět ho horký nalijte na jahody, uveďte vše k varu a minutu vařte. Nechte vychladnout.
Poté ovoce vyndejte na tác a dejte ho na 3–4 dny schnout na suché větrané místo, plody několikrát denně obraťte. Lze je sušit i v troubě na 30 až 40 °C.
Pokud máte svůj oblíbený rychlý recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Rychlé mňamky: Recepty do 15 minut.