Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemná sýrová omáčka na těstoviny

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Jemná sýrová omáčka na těstoviny - postup přípravy

Pro mnohé české rodiny se pod pojmem těstoviny skrývají jen špagety a kolínka ponořená do kečupu, případně do rajčatové boloňské omáčky s mletým masem. Přitom existuje spousta různých druhů omáček a chuťových variant této italské speciality a sýrová omáčka je jednou z těch věčných klasik, které se neomrzí ani nepřejí. Navíc je velmi variabilní a lze ji dochutit spoustou dalších surovin, jako jsou různé druhy sýrů, olivy nebo bylinky. Pojďte se s námi podívat, jak na ni.

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Na hrubém struhadle si nastrouhejte všechen připravený sýr. Do hrnce dejte vařit těstoviny v osolené vodě s trochou olivového oleje tak, že na každých sto gramů těstovin použijete půl litru vody.




Do kastrůlku nalijte trochu oleje a zahřejte ho na středním plameni. Přisypejte mouku a smažte ji, dokud lehce nezhnědne.

Pak přilijte mléko a důkladně ho v pánvi rozmíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Přiveďte k varu a vařte, dokud směs nezhoustne. Ke konci pak přidejte do kastrůlku také strouhaný sýr a vařte, dokud se nerozpustí a nevytvoří hladkou a jednolitou omáčku.

Do směsi v rendlíku přidejte sůl a pepř, drcený kmín a sekanou bazalku. Nakonec vmíchejte také předem změklé máslo a nechte ho rozpustit.


Pokud se vám zdá směs příliš hustá, můžete ji rozředit ještě trochou mléka. Nechte všechny suroviny přejít varem.

Mezitím uvařené těstoviny slijte ve fázi, kdy jsou ještě lehce tvrdší na skus. Nechte těstoviny důkladně okapat a přidejte je do hrnce se sýrovou omáčkou. Nechte ještě pár minut těstoviny v omáčce dovařit a odstavte z kamen.

Těstoviny s omáčkou servírujte do hlubokého talíře bohatě sypané strouhaným parmazánem a ozdobené snítkou čerstvé bazalky.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů