Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodný recept na koláčky se smetanou ze základních surovin

2,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 100 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Lahodný recept na koláčky se smetanou ze základních surovin - postup přípravy

Domácí pečivo chutná úžasně, není příliš složité a přitom potěší všechny členy rodiny. Vyzkoušejte nejjemnější a velmi nadýchané koláčky s aromatickým krémem, které připravíte ze základních surovin.

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Připravte si velkou mísu a vložte do ní mléko, cukr, suché droždí a důkladně promíchejte. Přidejte rozpuštěné máslo, olej a pokračujte v míchání. Nakonec přidejte sníh z bílků, sůl a mouku. Stěrkou opět promíchejte a snažte se těsto vytvarovat do koule. Poté zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout po dobu asi 1 hodiny.

2. KROK

Zatímco bude těsto kynout, můžete si připravit jemný krém. Do hrnce vložte cukr, kukuřičný škrob a stěrkou důkladně promíchejte. Poté přidejte žloutek, mléko a vanilkový cukr. Hrnec dejte na plamen a neustále míchejte, dokud krém nezhoustne. Následně umístěte krém do menší misky a zakryjte ji potravinářskou fólií. Takto připravený krém nechte zcela vychladnout.

3. KROK

Vraťme se zpět k těstu. Pracovní plochu posypte moukou a těsto na něj přendejte z mísy. Rozválejte ho na tenký čtvercový plát. Nakrájejte těsto nožem na stejné proužky. Jednotlivé proužky vezměte a zatočte je tak, aby vám vznikl středně velký šnek. Až je budete mít všechny připravené, vyložte plech pečicím papírem a šneky na něj rozložte. Nezapomeňte mezi nimi nechat trochu místa a nechte je 10-15 minut odpočívat.

4. KROK

V malé misce rozšlehejte vaječný žloutek s mlékem a touto směsí šneky potřete. Připravený krém dejte do cukrářského sáčku a naneste ho na šneky ve spirále. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte po dobu 25 minut. Vyndejte krémové šneky z trouby a nechte zcela vychladnout. Poté je můžete posypat moučkovým cukrem, anebo je nechat neposypané. Skvěle se hodí k čaji nebo kávě a můžete je podávat ihned.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů