Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí karamel z 5 ingrediencí

3,5
Komentáře Komentáře
čas vaření Vaření: 12 minut

Domácí karamel z 5 ingrediencí - postup přípravy

Domácí karamel můžete použít k přípravě dortů, koláčů a jiných dezertů. Můžete jím také ochutit horké mléko a získat lahodný sladký nápoj. Recept je velmi jednoduchý.

Ingredience pro:
1 sklenice
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Do hrnce vsypte cukr, zalijte ho vodou a umístěte na teplo, kde cukr zahřívejte do jeho rozpuštění. Celý proces potrvá 8–10 minut. 

2. KROK

Tip: Cukr rozpouštějte za stálého míchání, aby se nepřipaloval ke dnu hrnce. Po stranách hrnec mažte studenou vodou, aby se na ně cukr nepřichytával.

3. KROK

Zatímco se cukr rozpouští, zahřejte v jiném rendlíku smetanu. Následně zvyšte teplotu pod hrncem se sirupem, a jakmile tekutina získá jantarovou barvu, vlijte do ní zahřátou smetanu.

Poznámka: Tekutina bude pravděpodobně bublat a pěnit. Je to tak v pořádku, hladina se po čase zase uklidní. 

4. KROK

Na závěr do domácího karamelu vmíchejte máslo, směs vařte přibližně 1 minutu a pokrm dochuťte solí dle vlastního vkusu. 

Poznámka: Ve sterilizované nádobě s víkem skladujte karamel v lednici. Takto vám vydrží až 1 měsíc.

5. KROK

Poznámka: Sterilizace sklenice je nutná, aby nedošlo ke znehodnocení jejího obsahu bakteriemi. 

6. KROK

Tip: Domácí karamel můžete použít pro dochucení nejrůznějších dortů, koláčů a dalších dezertů. Můžete jím například také ochutit horké mléko a vytvořit tak karamelový nápoj.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů