Turecké plněné papriky s masovou směsí pečené na zelenině - postup přípravy
Tento recept na plněné papriky je zvláštní tím, že sám o sobě obsahuje všechny složky pokrmu, tedy maso, přílohu i salát z pečené zeleniny. Po dopečení vám celý byt bude nádherně vonět prosluněnými dálkami blízkého východu, odkud tento pokrm pochází.Do zapékací misky vložte mleté maso, přidejte jemně nasekanou cibuli, uvařenou rýži a nasekané čerstvé bylinky. Přisypejte sůl, pepř, kurkumu, sladkou papriku, mletý koriandr a mletý římský kmín a všechny ingredience pečlivě promíchejte.
Papriky omyjte, rozkrojte je na poloviny a vyjměte z nich jádřince a zbytky semínek. Stopky nechte na místě. Každou polovinu papriky vrchovatě naplňte masovou směsí.

Do pánve nalijte trochu rostlinného oleje, nechte ho zahřát a vsypte do něj cibuli pokrájenou na tenké nudličky. Nechte ji zesklovatět a přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev. Obojí společně restujte asi 4 minuty, dokud mrkev nezíská světle žlutavou barvu.
Dvě papriky nakrájejte na tenké proužky a přisypejte je do pánve k zelenině. Pokračujte v míchání, dokud se papriky mírně neopečou. Posypejte je solí a pepřem a pokračujte v restování. Řapíky z čínského zelí pokrájejte na středně velké čtverečky, přisypejte je k zeleninové směsi v pánvi a přidejte lžíci rajčatové pasty. Vše promíchejte, přidejte nakrájené rajče a na plátky pokrájený česnek a ještě pár minut za častého míchání opékejte.
Směs v pánvi podlijte vodou, přiklopte pokličkou a nechte 5 minut dusit.

Hotovou směs vyklopte do pekáčku a rozprostřete ji po celém dně. Na zeleninu vyskládejte naplněné papriky, pekáč zakryjte namočeným a zmuchlaným pečicím papírem a přes něj položte kus alobalu. Takto připravený pekáč vložte do trouby předehřáté na teplotu 200 °C péct po dobu kolem 40 až 45 minut.

Po uplynutí 45 minut pečení odkryjte pekáč a papriky zasypejte strouhaným sýrem, který máte rádi. Poté je vraťte zpátky do trouby dopéct na dalších 10 minut, aby se sýr na povrchu roztekl a mírně očervenal.

Zapečené plněné papriky servírujte na talíř s kopečkem zeleninové směsi, kterou ozdobte lžičkou zakysané smetany a posypejte čerstvě nasekanými bylinkami.
