Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Máslové květinky se středem z červeného džemu

1,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Máslové květinky se středem z červeného džemu - postup přípravy

Máslové sušenky se podle historických výzkumů pekly už na počátku 12. století. Jejich původní domovinou je Skotsko, ale pravděpodobně vznikly už mnohem dříve na území dnešní Francie. Podle všeho se tehdejším konzumentům velmi zamlouvaly. Ostatně, díky tomu tradice jejich přípravy vydržela dodnes. A prakticky v nezměněné podobě. Upečte si své vlastní domácí máslové sušenky ve tvaru krásných květinek se zdobným rudým terčem z jahodové nebo rybízové zavařeniny. Jsou skvělé a nevyrovnají se jim ani žádné komerční produkty z obchodu.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do mísy vložte změklé máslo rozkrájené na malé kousky. Zasypejte ho moučkovým cukrem a stěrkou obojí utřete do homogenní hmoty. Přidejte špetku soli a elektrickým šlehačem začněte směs šlehat na mírné obrátky, které postupně zvyšujte. Jakmile získáte krémovou konzistenci, vyklepněte k ní také vajíčko a důkladně ho zapracujte.

2. KROK

Smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a v několika fázích tuto směs přes jemné sítko prosejte do máslové hmoty. Stěrkou mouku promíchejte s máslem a přisypejte přes sítko další dávku moučné směsi. Takto zpracujte hutné máslové těsto.

3. KROK

Máslovou hmotu naplňte do zdobicího sáčku, na který nasaďte zdobicí špičku. Plech pokryjte pečicím papírem a vytlačte na něj ze zdobičky několik plochých květinek. Jejich střed smáčkněte prstem tak, abyste vytvořili důlek. Do jiného sáčku naplňte červenou ovocnou zavařeninu (nejlepší je jahodová nebo rybízová) a do každé jamky vytlačte malý červený terčík.

4. KROK

Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C a vložte od ní připravené máslově květinky péct po dobu 15 minut. Těsto by mělo na povrchu jen jemně zezlátnout, ale ne příliš zhnědnout. Během pečení se středový ovocný terč mírně propadne a seschne. Pokud chcete, můžete po dopečení přidat do středu sušenek ještě trochu džemu a jejich povrch posypat přes sítko moučkovým cukrem.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů