Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí kynuté škvarkové pagáče

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Domácí kynuté škvarkové pagáče - postup přípravy

Domácí škvarkové pagáče jsou nadýchané, křupavé a můžete je navíc dochutit oblíbenými sezamovými semínky nebo sýrem. Pokrm se skvěle hodí jako slaný dezert.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve si připravte kvásek tak, že v mléce rozpustíte čerstvé droždí a necháte ho aspoň 3 minuty bobtnat. Zatím do mísy od robota vsypte mouku, vlijte rozpuštěné sádlo, vsypte sůl, pepř a vlijte kvásek.

2. KROK

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky a ingredience se lépe propojily, mouku před použitím prosejte.

3. KROK

Mísu vložte do robota a ingredience nechte vymíchat do hladkého těsta, které posypte trochou mouky a zakryjte čistou utěrkou. Těsto nechte na teplém místě kynout 1–2 hodiny.

4. KROK

Škvarky rozmixujte dohladka a odložte je bokem. Vykynuté těsto vyválejte na plát o výšce 0,5 cm a celý jeho povrch pomažte rozmixovanými škvarky. 

5. KROK

Těsto následně složte na třikrát na polovinu tak, jak to můžete vidět ve videu níže a dejte ho chladit aspoň na 30 minut do lednice. 

Poznámka: Těsto nemusíte chladit, ale práce s ním bude obtížnější. Díky vychlazení totiž škvarková náplň ztuhne a nebude při práci s těstem vytékat.

6. KROK

Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát o výšce 0,5 cm, znovu ho přeložte na poloviny, jako jste to dělali poprvé. Postup opakujte celkem 3x. 

Poznámka: Díky překládání se škvarková náplň důkladně zapracuje do těsta.

7. KROK

Nakonec těsto přeložte jen jednou na polovinu a vyválejte ho tak, abyste získali plát o výšce 2 cm. Následně z těsta vykrojte kulaté bochánky, které odkládejte na plech vyložený pečicím papírem. 

8. KROK

Tip: Pomocí kráječe na brambory a zeleninu vytvořte na povrchu každého pagáče malé čtverečky, díky kterým získají zajímavý vzhled.

9. KROK

Povrch bochánků potřete rozšlehaným vejcem a pokrm pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 25 minut, dozlatova. 

Poznámka: Doba pečení závisí na výkonnosti vaší trouby.

10. KROK

Domácí škvarkové pagáče servírujte ke snídani, ale také jako slaný dezert, který můžete servírovat k čaji. 

Tip: Povrch pokrmu můžete ozdobit sezamovými semínky nebo nastrouhaným sýrem.

11. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

12. KROK

Videopostup krok za krokem

13. KROK

Zdroj receptu: Viktor Nagy

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů