Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí kynuté těsto na pizzu

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 130 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Domácí kynuté těsto na pizzu - postup přípravy

Nemusíte na ni jenom do pizzerií, nebo do italských restaurací. Tento vyhlášený pokrm si můžete připravit i doma. Čím si ji ozdobíte, to záleží jenom na vaší chuti. Bez správného základu se však neobejdete nikdy. Proto vás naučíme domácí kynuté těsto na pizzu, které tento vyhlášený italský pokrm pozvedne na nový level.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začínáme tvorbou kvásku



Stejně jako jakékoliv jiné, tak i domácí kynuté těsto na pizzu musí začínat tím, že si nachystáte kvásek. Do mísy dejte trochu vlažné vody, dále cukru a k tomu i droždí. Vše promíchejte, zakryjte utěrkou a dejte na dostatečně teplé místo na dobu asi 30 minut. Mezi tím čekáte, než kvásek postupně vzejde.




Pokračujte přípravou těsta



Když kvásek vzejde, což ostatně velmi dobře uvidíte, můžete pokračovat dále v přípravě těsta. To není až tak nic složitého, jelikož do kvásku postupně přidáváte jednotlivé ingredience a těsto zpracováváte buď ručně, nebo použijete kuchyňského robota. Důležité je věnovat dostatek času důkladnému propracování.

Následuje kynutí



Když je těsto důkladně propracované, je třeba ho nechat ještě odpočnout. Domácí kynuté těsto na pizzu bude dokonalé jenom v případě, že vložíte bochánek do větší mísy, přikryjete utěrkou a znovu dáte na teplé místo. Na dobu v rozmezí 60 – 90 minut. Jak bude těsto kynout, může minimálně zdvojnásobit svůj objem. Proto na kynutí použijte spíše větší mísu, ze které nevyběhne ven.

Těsto je hotové



Domácí kynuté těsto na pizzu je hotové. Nyní už ho stačí pouze rozdělit na díly, z nich vyválet placku a tu nazdobit. Pokud hledáte jednoduchý recept, dejte na pizzu rajčatové sugo, mozzarellu a bazalku. Vznikne známá pizza Margarita, kterou upečete v troubě na 230 stupňů Celsia. Doba pečení by měla být asi 15–20 minut, podle potřeby. Těsto by mělo být vláčné, ve spodní části křupavé a sýr by měl být rozpuštěný.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů