Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Naložené lilky

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Naložené lilky - postup přípravy

Nakládaná zelenina je skvělá. Z nějakého důvodu však většina lidí zůstává u nakládání okurek, cibule a maximálně květáku. Přitom jsou ke konzervaci vhodné i ostatní druhy zeleniny. Tak například lilek. Tenhle stále ještě nedoceněný báječný vejčitý plod velmi vhodně doplňuje masité i zeleninové pokrmy a navíc je velmi chutný. Vyzkoušejte náš recept a naložte si na zimu lilky.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Lilky důkladně umyjte a odřízněte stopky. Oloupejte slupku, rozkrojte je na poloviny a ty pak pokrájejte na velké kousky.




Oloupejte cibuli, překrojte ji na polovinu a ostrým nožem pak nakrájejte na tenké půlkulaté plátky. Česnekové stroužky oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

Na kamnech zahřejte pánev s trochou slunečnicového oleje a osmažte na ní kusy lilku ze všech stran dozlatova. Pak je přeneste do velké misky a nechte vychladnout.

Připravte si solný nálev. Do hrnce nalijte vodu, přidejte sůl a cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Postavte na kamna, přiveďte k varu a vařte 1 minutu. Pak odstavte z kamen a nechte zchladnout.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 82

Připravte si velkou mísu a vyskládejte na její dno vrstvu lilku. Na něj nasypejte trochu česneku a cibule, přidejte grilovací koření a tímto způsobem vrstvěte, dokud máte co. Nakonec zalijte mísu solankou a zeleninu dobře promíchejte. Misku zaklopte talířem, který ještě zatěžkejte, aby neměla zelenina tendenci vyplavávat ven z roztoku a vložte do lednice na 12 hodin.

Po uplynutí doby můžete lilek sníst, anebo jej zavařit pro budoucí použití v zimě.

Za tímto účelem si připravte sterilní zavařovací sklenice. Na dno sklenic vyskládejte cibuli, přidejte lilek a zalijte šťávou. Sklenice lehce zavíčkujte a položte je do velkého hrnce, jehož dno jste předem vyložili čistou utěrkou. Hrnec naplňte vodou tak, aby dosahovala zhruba do poloviny výšky sklenic a přiveďte k varu. Vařte asi 10 až 15 minut, pak vypněte žár, sklenice vyndejte ven a položte je vzhůru nohama. Vrch sklenic zakryjte utěrkou a nechte zvolna zchladnout přes noc.

Pak vychladlé zavařené lilky vyskládejte do sklepa nebo do spíže a v zimě si můžete užívat jejich báječné a svěží chuti.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů