Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí lektvar proti zahlenění

1,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Domácí lektvar proti zahlenění - postup přípravy

Krk pálí jako čert a průdušky jsou v jednom ohni. Navíc se přidává kašel, který doprovází všudypřítomné hleny, jichž se nejde zbavit… V takovém případě není důvod čekat a je čas připravit zázračný nápoj z přírodních léků, které používaly už naše babičky. Stačí přidat cibuli, zázvor a kurkumu a hlen i bolest v krku zmizí během několika málo dní!

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Jak se zbavit nepříjemného zahlenění, které doprovází nachlazení nebo virová onemocnění? Namísto léků, kapek nebo tinktur z lékárny pomůže zázračný nápoj, který si každý snadno vyrobí doma z několika málo ingrediencí. Funguje na přírodní bázi a je mnohem účinnější, i levnější než kupované medikamenty.

2. KROK

Připravte si cibuli, která působí preventivně při potížích s dýchacími cestami a pomáhá odstranit chrapot, bolest v krku i zahlenění, nadto posiluje sliznici a čistí střeva. Oloupejte ji a nakrájejte na tenké plátky. Další ingrediencí je zázvor, který funguje jako přírodní antihistaminikum, má protizánětlivé i protivirové účinky a umí odstranit hlen z průdušek. Nakrájejte jej na tenké plátky.

3. KROK

Do hrnce nalijte asi 500 ml vody, přidejte nakrájenou cibuli a zázvor. Přidejte hnědý cukr podle chuti (můžete použít i med), poté přisypejte kurkumu, která umí s hleny zatočit a má protizánětlivé účinky. Hrnec dejte vařit na střední plamen, po dosažení varu ještě chvilku vařte.

4. KROK

Směs přefiltrujte do sklenice. Doporučuje se pít jednou denně sklenici nápoje, dávku je možné zvýšit na dvě dávky při vleklých potížích. Zbytek lze skladovat v chladničce. Pravidelně si připravujte čerstvý, abyste měli dostatečnou zásobu. Nápoj se pije v době urgentních potíží, ale je možné jej užívat i preventivně v době chřipkové sezóny nebo při zvýšeném riziku nachlazení.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů