Domácí majonéza - postup přípravy
Receptů na domácí majonézu je plný internet. Pokud už jste si někdy některý z nich vyzkoušeli, možná jste byli trochu zklamaní. Po dlouhém boji s konzistencí jste nakonec získali hmotu, která sice vypadala jako majonéza, ale nejspíš zdaleka nebyla tak chutná, jak jste si původně představovali. My si dnes představíme recept kanadského šéfkuchaře kolumbijského původu Héctora Jiméneze, který je v mnohých aspektech jiný než ostatní recepty. Tato majonéza je mírně kořeněná, velmi chutná, snadno připravitelná a její životnost je až sedm dní. Pojďte se podívat, jak snadno takovou dobrůtku vytvořit.
Ingredience
Všechny přísady by před zpracováním měly mít pokojovou teplotu, aby se spojily tak, jak mají. To platí obzvlášť o vajíčku, které obvykle skladujeme v lednici. Proto jej před přípravou s dostatečným předstihem vyndejte ven, aby stihlo získat pokojovou teplotu.
Do hluboké mísy rozbijte vajíčko, přisypejte hořčičný prášek a mletý černý pepř a přilijte olivový olej. Elektrickým mixérem vyšlehejte všechny ingredience na maximální rychlost.
Během mixování postupně v tenkém proudu přilévejte slunečnicový olej. Přilévání oleje ani mixování nesmíte během tohoto procesu přerušit, dokud směs v misce nezíská světlou barvu a kompaktní hustotu. Berte v úvahu, že dost možná budete potřebovat o něco více nebo naopak o něco méně slunečnicového oleje, než je psáno v receptu. Pamatujte na to a reagujte vždy na aktuální konzistenci vámi připravované majonézy. Všechno záleží na kvalitě přísad a také síle a výkonnosti mixéru.
Když je majonéza hustá a světlá, přidejte citronovou šťávu a trochu cukru. Znovu rozmixujte, dokud nedocílíte hladké konzistence. A máte hotovo.
Majonézu skladujte v uzavíratelné nádobě v chladu až sedm dní.