Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Chutné a křupavé hranolky

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Chutné a křupavé hranolky - postup přípravy

Dvacáté první století je stoletím smažených bramborových hranolků. Bez hranolků si život neumíme představit a žádné jídlo bez nich není to pravé ořechové. Pokud se však zamyslíte nad těmi z fast foodu, možná znejistíte nad tím, co všechno je k jejich přípravě použito a jak moc hygienicky jsou ve skutečnosti usmažené. Nejen proto byste možná zatoužili připravit si hranolky doma sami. Pokud jste to už někdy vyzkoušeli, nejspíš nám dáte za pravdu, že vyrobit tak křupavé hranolky, jako jsou ty koupené, vlastně není vůbec jednoduché. Naopak, obvykle nám z nich vyleze jen měkká a olejnatá hmota. My jsme pro vás sesbírali několik tipů, které vám pomohou s přípravou těch správných křupavých hranolků. A možná vás některé kroky překvapí.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Krok první: Vyplavte škrob



Brambory obsahují spoustu škrobu, to se ví. A také se ví, že příliš mnoho škrobu způsobuje blátivou konzistenci. A když je něco blátivé, nemůže to být křupavé. Proto je důležité před smažením hranolků z nich ten přebytečný škrob nějak dostat.




Nejprve tedy umyjte brambory a oškrábejte z nich slupku. Pak je nakrájejte na hranolky a – hoďte je do hrnce s lehce osolenou vodou chvíli máčet. Můžete k nim přidat také kapku oleje a promíchat. Takto se vyplaví veškerý přebytečný škrob z hranolků ven a nebudou tak narušovat jejich strukturu po usmažení.

To ale není všechno!

Krok druhý: Blanšírujte je



Vodu v hrnci přiveďte k varu a vsypte do něj hranolky. Vařte je asi dvě minuty a pak prudce zchlaďte ledovou vodou. Nenechávejte brambory vařit příliš dlouho, snadno by se rozvařily a rozpadly by se.

Krok třetí: Zmrazte je



Zblanšírované hranolky nasypejte do igelitového sáčku a vložte do mrazáku zamrazit. Pokud byste je upekli rovnou, zůstaly by měkké a nekřupavé. Druhou výhodou je, že lze hranolky takto snadno skladovat pro budoucí použití.

Krok čtvrtý: Fritujte dvoufázově



Když se olej ve fritéze zahřeje, vložte hranolky a smažte je, dokud lehce nezezlátnou. Pak je vyjměte z olejové lázně, nechejte chvilku vychladnout a pak vložte podruhé a osmažte je dozlatova. Tak budou mnohem křupavější.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů