Domácí majonéza s hořčicí - postup přípravy
Slyšeli jste už o hospodyňkách, které si samy připravují majonézu, a od téhož vás odrazovala složitost postupu? Pak pro vás máme dobrou zprávu, protože tento recept je opravdu jednoduchý a podle něj připravená domácí majonéza má hladkou konzistenci a vynikající chuť. Zaručujeme vám, že pokud jej vyzkoušíte, už si těžko někdy půjdete pro tu kupovanou. Uvidíte, že se vám hned napoprvé povede a pokud ji bude uchovávat v ledničce ve vhodné nádobě s víkem, dlouho vám vydrží.
Ingredience
Příprava domácí majonézy podle tohoto receptu je velice jednoduchá, stačí jen smíchat všechny suroviny v uvedeném množství a pomocí metličky směs důkladně vymíchat.
Domácí majonéza má široké využití. Hodí se především do salátů, například rybího, pařížského, pochoutkového nebo bramborového, vynikající je také jako základ na chlebíčky. Majonéza bývá také součástí některých receptů na chutné pomazánky.
Možná vás však nikdy nenapadlo, že majonéza má širší využití než jen v gastronomii. Pokud potřebujete například vyčistit skvrny z nerezových povrchů, například z kuchyňských spotřebičů, dejte na kousek papírového ubrousku trochu majonézy a povrch jím vyleštěte. Uvidíte sami, jakou čisticí sílu má olej, který majonéza obsahuje.
Majonézu můžete dokonce použít i při odstraňování zatvrdlé žvýkačky například ze spodní strany stolu nebo z jiných částí nábytku. Žvýkačku potřete majonézou a nechte ji působit, aby žvýkačku dobře promastila. Po nějaké době zkuste žvýkačku odstranit, mělo by to jít mnohem snáze.
Pokud vás spálilo slunce, sáhnete zřejmě po chladivém spreji nebo jogurtu, ale pokud je nemáte k dispozici, i v tomto případě pomůže majonéza.