Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zelí s křenem

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Zelí s křenem - postup přípravy

Známější zelný salát patrně není. Tolik populární zelí s křenem je chuťovkou jenom tak s pečivem, stejně jako je skvělou oblohou, nebo i přílohou k masu. Abyste ho nemuseli vždy jenom kupovat, ukážeme vám recept na to, jak si ho jednoduše připravit i doma.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Základem je nachystat zelí

Jako první je třeba nachystat si zelí. Mělo by se jednat o zelí bílé, čerstvé a hlávkové, které si nejprve nakrouháte. Důležité je myslet na to, že by mělo být nakrouháno pokud možno na velmi jemné kousky. Jak proto, aby se vám zelí s křenem lépe jedlo, tak proto, aby se také mnohem lépe uleželo a nabídlo tu pravou konzistenci.




Přidejte ostatní suroviny

Druhým krokem je přidání ostatních surovin. Tedy nastrouhaného čerstvého křenu, octa, soli, oleje a také cukru. Vše důkladně promíchejte a takto naložené zelí nechte 12 až 24 hodin odpočívat. Bude postupně pouštět šťávu a tak je vhodné ho čas od času zamíchat, aby se už v této chvíli propojovaly ingredience, kterými se bude zelí dochucovat.

Dejte do sklenic

Po 12 až 24 hodinách je vaše zelí s křenem připraveno k umístění do čistých sklenic, které jsou uzavíratelné. Než ho do nich dáte, ještě ho důkladně promíchejte, aby na jednotlivých kusech zůstala kombinace šťávy a nálevu. Pokud ho budete chtít jíst v následujících pár dnech, umístěte sklenice zavřené do chladu a temna, nejlépe do lednice, kde bez problémů vydrží i delší dobu bez toho, aby se zelí kazilo.

Sterilizace je možná

Pokud chcete zelí s křenem uchovávat delší domu, je možné se rozhodnout pro jeho sterilizaci. A to ve formě klasického zavaření, v hrnci nebo troubě, kdy sklenice vaříte kolem teploty 80 – 90 stupňů po dobu 15 – 20 minut. Poté sklenice vyjmete, necháte při pokojové teplotě chladnout a trvanlivost je výrazně prodloužena klidně i na dobu týdnů, stejně jako měsíců.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů