Domácí meruňkový kompot s máslem - postup přípravy
Domácí kompoty mají různou kvalitu. Bohužel, často se těm kupovaným ani přes veškerou snahu příliš neblíží, a to zejména svou konzistencí. Pokud toužíte po zavařených meruňkách, které jsou krásně pevné a zároveň lahodně sladké a šťavnaté, pak sáhněte po osvědčeném receptu na kompot pečený v troubě. Uvidíte, že ho už nikdy nebudete chtít připravovat jinak.
Ingredience
Meruňky důkladně umyjte a osušte. Každou meruňku rozlomte na poloviny a vyjměte z nich pecku.
Připravte si hlubší plech na pečení nebo zapékací misku a vyskládejte do ní poloviny čistých meruněk vedle sebe v jedné vrstvě tak, aby se nepřekrývaly (anebo jenom částečně).
Povrch ovoce v plechu zasypejte rovnoměrně asi šesti sty gramy krystalového cukru. Budou vypadat jako zasněžené sněhem. Nelekejte se, že je ho příliš mnoho. Není. Během přípravy se cukr rozteče a zkaramelizuje a dodá výslednému kompotu tu správnou omamně sladkou příchuť.
Pekáček s meruňkami zasypanými cukrem překryjte přilnavou potravinářskou fólií tak, abyste je dobře utěsnili před přístupem vzduchu. Takto nechte stát alespoň 4 až 5 hodin při pokojové teplotě. Pokud máte čas, nechte stát pocukrované meruňky přes noc.
Po uplynutí doby na odležení ovoce odkryjte fólii a přidejte do pekáčku jednu čajovou lžičku másla. Zapněte troubu, aby se rozehřála na 200 °C a poté vložte péct meruňky v nezakrytém plechu po dobu 20 minut. Pak přidejte asi 1 gram (zhruba na špičku nože) kyseliny citronové a čerstvě vymačkanou šťávu z jedné poloviny citrónu (jestliže nemáte kyselinu citrónovou, anebo ji nechcete použít, přidejte prostě o jednu a půl lžíce citronové šťávy navíc).
Obsah pekáčku promíchejte a vraťte zpátky do trouby. Dopékejte tak dlouho, dokud šťáva nezíská konzistenci sirupu. To ověříte tak, že odeberete trochu šťávy lžící na talířek a zkusíte ho dát do svislé polohy. Pokud šťáva stéká jako voda, je třeba ovoce ještě dopéct. Pokud ulpívá na povrchu talířku, pečení je u konce.
Celkem by se doba pečení měla pohybovat v rozmezí kolem 35 až 40 minut, během nichž by meruňky měly sice změknout, ale dužnina se nebude rozpadat.