Domácí nakládané cibulky - postup přípravy
Domácí naložené cibulky, větší pochoutku si lze těžko představit. I když je seženete na pultech snad úplně všech obchodů, není nad to si naložit svou vlastní domácí úrodu. Cibulky vždy přijdou k chuti a tahle úprava je prostě boží. Navíc máte přehled o tom, které přísady do nich přidáváte. A to je vždycky dobré. Nenakládejte jen okurky a naložte si také cibulky!
Ingredience
Návod na přípravu:
Cibulky oloupejte a opláchněte. Připravte si na kamna hrnec s vodou, kterou přiveďte k varu. Cibuli vložte do vroucí vody přesně na 2 minuty, poté je vyndejte a prudce zchlaďte proudem ledové vody.
Připravte si zavařovací sklenice, které jste předem sterilizovali vroucí vodou, případně pastou z jedlé sody (či nejlépe obojím).
Na dno sklenic dejte pár kuliček černého pepře a naplňte je cibulí. Přidejte do každé skleničky snítku kopru a připravte si marinádu.
Do hrnce nalijte trochu vody a přiveďte ji k varu. Pak přidejte odměřené množství soli, cukru a octa a ještě chvilku provařte. Takto připraveným nálevem zalijte cibulky ve sklenici a prozatím jen zlehka zavíčkujte.
Na kamna postavte velký hrnec a jeho dno vyložte čistou utěrkou nebo ručníkem. Vyrovnejte do hrnce uzavřené sklenice a zalijte je vroucí vodou tak, aby nebylo ponořené víčko. Vodu přiveďte na prudkém ohni k varu a když začne vřít, snižte teplotu na minimum a vařte dalších 5 minut. Pak vypněte oheň, sklenice opatrně vyjměte z hrnce a víčka dokonale utěsněte.
Takto připravené sklenice otočte dnem vzhůru, zakryjte je utěrkou a nechte velmi pozvolna vychladnout, ideálně přes noc nebo ještě déle. Když jsou sklenice studené, uložte je na temném a chladném místě, jako je sklep nebo spíž.