Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Odpalované banánky Éclairs plněné vanilkovým pudinkovým krémem

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Odpalované banánky Éclairs plněné vanilkovým pudinkovým krémem - postup přípravy

Éclairs neboli banánky jsou drobné pečivo plněné báječným pudinkovým krémem a na vrchu přelité čokoládovou polevou. Jsou báječné, vypadají luxusně a dokonale doplní i slavnostní hostinu. Chutnat ale budou i dětem jako klasický dezert k čaji nebo kakau. Jsou tak jednoduché, a navíc zábavné na přípravu, že jakmile je jednou zkusíte, úplně jejich kouzlu propadnete. Samozřejmě pak můžete experimentovat i s různými druhy náplní, ta pudinková je ale báječná!

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Vyklepněte tři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Žloutky pak vložte do hluboké misky, zaprašte je kukuřičným škrobem a přisypejte vanilkový cukr. Míchejte, dokud nezískáte hladkou hmotu. Mléko a plnotučnou smetanu nalijte do kastrůlku a na kamnech zahřívejte k varu. Promíchejte a když je směs horká, za stálého míchání ji přilévejte k vaječné směsi. Tu pak přelijte zpátky do hrnce a na mírném ohni ji za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Hotový krém naplňte do zdobicího sáčku a vložte do lednice na 2 hodiny vychladit.

2. KROK

Do hrnce nalijte vodu, přidejte máslo a čtvrt lžičky soli. Na kamnech přiveďte směs k varu, odstavte z kamen, vsypte do ní hladkou mouku a míchejte, dokud nevytvoříte hutné těsto. Pak postavte zpátky na kamna a na středním ohni pokračujte v míchání asi 2 minuty. Pak odstavte a nechte těsto 10 až 15 minut zchladnout. Pak k němu vyklepněte dvě vajíčka a důkladně je zapracujte do těsta, které by mělo získat konzistenci připomínající bramborovou kaši.

3. KROK

Těsto přemístěte do zdobicího sáčku opatřeného širokou špičkou. Na plech vystlaný pečicím papírem vytlačujte podlouhlé kousky těsta, které dejte péct na 190 °C po dobu 25 minut. Hotové banánky nechte zchladnout na mřížce. Zespodu je zhruba uprostřed propíchněte a vytvořeným otvorem je naplňte vychlazeným pudinkovým krémem.

4. KROK

Do misky vsypte tmavou čokoládu a přelijte ji horkou smetanou. Promíchejte do hladké a lesklé hmoty. Po jednom berte banánky, jejichž svrchní stranu namočte do čokolády a nechte na mřížce zaschnout a vychladnout. Nyní už můžete banánky podávat se šálkem voňavého čaje nebo kávy. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů