Domácí ovocná kůže - postup přípravy
Skvělým způsobem, jak si na dlouho uschovat přebytečnou úrodu ovoce, je ovocná kůže. Paní Alice Stellmaierová nám poskytla zajímavý recept na to, jak ji udělat z jahod. Lze ji však připravit z jakéhokoliv ovoce.
Ingredience
Jahody omyjte, zbavte všech zelených částí a dejte do mixéru. Ovoce pak rozmixujte na jemné pyré. Jde samozřejmě použít i jiné ovoce, kůže se dělají třeba z meruněk, jablek, hrušek apod. Záleží na vaší představivosti a tom, jaké ovoce máte k dispozici. Plech vystelte pečícím papírem a naneste pyré ve vrstvě silné 3 až 4 milimetry. Je možné jej dochutit semínky či nějakým vhodným kořením.
Horkovzdušnou troubu se zapnutým ventilátorem rozehřejte na 40 °C. Plech dejte dovnitř zhruba večer a dvířka přivřete tak, že necháte díru na vařečku. Takto nechte sušit pyré po celou noc. Přesná potřebná doba sušení ale záleží na troubě, druhu ovoce a síle vrstvy. Ta by měla po sušení zůstat pružná a nesmí se přesušit na chipsy. Můžete použít i sušičku na ovoce.
Hotovou a pružnou kůži sloupněte z papíru. Můžete ji rozkrájet na užší pruhy. Ty pak srolujte, aby nezabíraly místo, dejte do sklenice a uskladněte na temném a chladném místě. Vydržet by měly minimálně přes půl roku. Kůže se dá jíst samotná nebo jde použít na dezerty, záleží na vaší představivosti.