Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlé a křehké domácí máslové sušenky s džemem

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 12 minut

Rychlé a křehké domácí máslové sušenky s džemem - postup přípravy

Domácí sušenky někteří pečou výhradně na Vánoce. Je to ale velká škoda, protože chuť na sladké se neomezuje jen na toto vyhraněné zimní období a ty domácí jsou nejenom uspokojivější a chutnější, ale také zdravější, protože přesně víme, co jsme použili k jejich přípravě. Nezdráhejte se tedy, připravte si mouku, máslo a cukr a pusťte se do pečení. Nebude to trvat dlouho.

Ingredience pro:
20 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Než začnete sušenky připravovat, alespoň půl hodiny předem vyndejte všechny přísady z lednice a nechte je zteplat na pokojovou teplotu. Pak se budou lépe spojovat a výsledné sušenky budou křehčí a konzistentnější.

2. KROK

Změklé máslo vložte do hluboké misky a elektrickým šlehačem či v robotu jej šlehejte maximální rychlostí po dobu jedné minuty. Přidejte k máslu moučkový a vanilkový cukr, špetku soli a míchejte další 3 až 4 minuty, abyste získali dokonale propojenou homogenní a nadýchanou směs bělavé barvy. Vyklepněte ke směsi jedno vajíčko a další 3 minuty šlehejte, abyste ho zapracovali do směsi ingrediencí.

3. KROK

Hladkou mouku prosejte přes jemné sítko do oddělené misky a prosejte k němu také prášek do pečiva. Cílem je zbavit obojí zatvrdlých hrudek, které se v nich často tvoří a které by narušily strukturu těsta. Obě přísady společně důkladně rozmíchejte a pak je v několika fázích za stálého míchání přidávejte k vaječné směsi. Tentokrát ji ale nemíchejte robotem, ale jen ručně stěrkou nebo vařečkou. Neměli byste pokračovat v míchání příliš dlouho. Jakmile těsto získá homogenní konzistenci, přestaňte s ním. Jestliže je výsledné těsto příliš měkké či tekuté, přidejte k němu ještě trochu mouky.

4. KROK

Plech na pečení vyložte pečicím papírem a položte si ho k ruce na pracovní plochu. Hotové těsto přemístěte do zdobicího sáčku a nastříkejte jím kolečka na plech. Uprostřed prstem vyhlubte jamku, kterou naplňte ovocnou zavařeninou.

5. KROK

Hotové sušenky rozložte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C péct po dobu 10 až 12 minut dozlatova. Ihned po dopečení sušenky vytáhněte z trouby a nechte úplně vychladnout. Pokud chcete a pokud je to třeba, přidejte do důlku ještě trochu džemu. Během pečení totiž vyschne a zmenší svůj objem. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů