Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí pěnivý kvas připravený z tmavého chleba

Domácí pěnivý kvas připravený z tmavého chleba - postup přípravy

Takovou dobrotu jste určitě ještě nepili. Ruský příbuzný nápoj našeho českého piva jménem kvas, je tak snadný na přípravu, že to bez potíží zvládnete i doma. Připravuje se z chlebových krekrů a výsledkem je lehce alkoholický nápoj sladké chuti. Můžete přitom s návodem experimentovat s výslednými příchutěmi jak záměnou použitého chleba, tak i ochucujícími složkami, které do nápoje na závěr přidáte. Ale pozor, jakmile ho jednou vyzkoušíte, už ho budete muset připravovat pořád!

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Chléb rozkrájejte na malé hranolky, které v jedné vrstvě nasypejte na plech vyložený pečicím papírem a pošlete je na dvacet minut do trouby, kde je při mírné teplotě usušte. Výsledkem by měly být suché, křupavé a lehce nazlátlé krekry.




Upečené chlebové krekry vložte do velké zavařovací sklenice o objemu 3 litry a přelijte je dvěma litry vroucí vody. Nádobu zakryjte plátnem nebo víčkem a nechte ji stát při pokojové teplotě, dokud úplně nevychladne.

Získaný výluh sceďte přes několik vrstev gázy nebo plátna, chléb trochu vymačkejte a vraťte ho zpět do původní nádoby a znovu zalijte dvěma litry vroucí vody. Znovu nádobu zakryjte a nechte stát zhruba jednu hodinu.

Výluh znovu sceďte přes gázu a smíchejte ji s prvním výluhem ve velkém hrnci.

Do sklenice rozdrobte čerstvé droždí a přidejte k němu dvě nebo tři polévkové lžíce budoucího kvasu. Důkladně promíchejte, aby se droždí rozpustilo a přelijte ho do hrnce s chlebovým výluhem.

Přisypejte 150 gramů cukru a 50 gramů rozinek (případně v této fázi můžete přidat namísto cukru s rozinkami nejrůznější ovocné či bylinné sirupy nebo třeba zázvor), míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí, zakryjte hrnec víkem a nechte kvas stát po dobu 8 hodin při pokojové teplotě.

Výsledkem bude zlatavý a pěnivý nápoj, který přelijte do vzduchotěsných uzavíratelných sklenic a dejte alespoň na 4 hodiny vychladit do lednice.

A to je vše. Váš domácí kvas je připravený. Nezapomeňte ho otevřít, až k vám zavítá návštěva. Vysloužíte si u ní spoustu obdivných pohledů a pochvalných komentářů.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů