Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí bezový sirup

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 200 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Domácí bezový sirup - postup přípravy

Sirupy a domácí limonády z bezového květu zažívají v posledních letech nebývalý boom. Ty, které jsou připravené z opravdových květů, jsou přitom i cenným přínosem pro lidské zdraví. Květ černého bezu působí antibakteriálně i antiviroticky, je bohatý na vitaminy a antioxidanty a ulevuje při dýchacích a zažívacích obtížích. Mimo to mírní bolesti zubů či hlavy a prospívá správné funkci jater a žlučníku.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Otrhejte květy černého bezu z rostlin rostoucích daleko od silnic a chemicky ošetřovaných polí. Počínejte si tak, abyste nepoškodili zdrojové rostliny, a nikdy neotrhejte více než zhruba čtvrtinu celkového množství květů. Po otrhání pak květy rozložte někde venku na velký stůl nebo kus papíru na zem a nechte je pár hodin stát, aby z nich mohli odejít broučkové a další hmyzí obyvatelé. Květy před zpracováním neoplachujte.

2. KROK

Z květenství odstřihejte drobné kvítky nůžkami, nasypejte je do velkého hrnce, zalijte je vodou a přisypejte cukr. Za stálého míchání zahřívejte směs, dokud se cukr nerozpustí. Ze dvou citrónů oloupejte kůru tak, abyste nezasáhli do bílých částí, které jsou hořké. Kůru pak v celku přidejte do hrnce s květy a přihoďte také tři nebo čtyři hřebíčky. Směs přiveďte k varu, a jakmile začne bublat, přiklopte pokličkou a odstavte z ohně. Pod pokličkou nechte směs úplně vychladnout a na chladném a tmavém místě ho nechte stát do druhého dne.

3. KROK

Druhý den slijte sirup přes husté sítko překryté kusem gázy nebo plátna, aby byl co nejčistší. Květy jemně promačkávejte a ždímejte, abyste z nich dostali co nejvíce tekutiny. Výsledný macerát postavte v hrnci na plotnu a přiveďte ji k varu. Jakmile začne bublat, odstavte ho z plotny, přilijte k němu čerstvě vymačkanou šťávu ze tří citrónů a promíchejte.

4. KROK

Hotový sirup přelijte do uzavíratelných láhví z varného skla, které jste předem důkladně vymyli a alespoň 10 minut sterilizovali ve vroucí vodě. Sklenice uzavřete a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 140 °C a nechte je „zapéct“ asi 15 minut. Poté je nechte vychladnout a uskladněte na tmavé a chladné místo.

5. KROK

Sirup užívejte jako sladidlo do čaje nebo jako klasický sirup ředěný vodou. Dejte ale pozor, ve vyšší míře má projímavé účinky, a tak buďte s jeho konzumací opatrní, a to zejména u dětí.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů